We're in beta!

Een leerzaam transformatieproces

Ik zit vaak met mensen en organisaties die linksom of rechtsom in een transformatieproces zitten en wat blijkt … ik zit momenteel zelf in een transformatieproces. Heel leerzaam hoe je in het begin van een niet bewuste transformatiefase in een bewuste transformatiefase terecht komt en alles heel intens wordt.  

Hoe verder met het bedrijf?

Als ik iets doe is dat meestal drastisch, maar ik heb de fases in eerste instantie niet zo intens gevoeld. Gaandeweg is het toch steeds meer binnen gekomen. Ik zal je meenemen hoe mijn transformatie startte, want dat begon medio 2022 toen ik de eigenaar van een bedrijf waar ik directeur was aangaf dat ik niet tot in lengte van dagen bij dat bedrijf zou blijven. Geen haast, maar de uitdaging was er wel uit. Kort daarna werd de eigenaar ziek en binnen enkele dagen ging het van ‘enkele weken uit de running’ tot ‘comateus’.

Al snel bleek dat hij nooit meer de oude zou worden, áls hij al wat in het bedrijf zou kunnen doen. Dan laat je een bedrijf niet in de steek, dus ik heb mijn verhaal over hoe nu verder met enkele mensen gedeeld en besloot iemand te vinden die minimaal mede-eigenaar wilde worden. Het is een bedrijf waar met investering een mooie volgende fase gestart kan worden. Ik vond een potentiële investeerder/compagnon in iemand die in de branche zat en de eigenaar redelijk kende.  

Een andere omgeving

In diezelfde periode vond ik vlak bij een vriendin, aan de andere kant van het land, een te koop staand deel van een mooi verbouwde boerderij. Volgens de vriendin was het precies iets voor mij. En gelijk had ze, want in geen tijd deed ik een bod en na acceptatie ging ik rondkijken naar een andere baan aan die kant van het land. Inmiddels mijn huis in Kinderdijk te koop zettend bij een, wat achteraf bleek, niet zo capabele makelaar voor mijn type huis.

In de tussentijd liep het hoog op met de mogelijke nieuwe compagnon en deze trok zich terug. Simpelweg omdat de eigenaar, inmiddels wakker geworden uit zijn coma, vond dat het geen goed bod was. Maar dat was het wel en we hebben moeite gedaan om de potentiële compagnon erbij te houden.  Gehele overname was zijn volgende bod en ook dat ging gepaard met drie stappen vooruit en twee achteruit.

Inmiddels had ik eigenlijk al een andere baan gevonden. Een detacheringsbureau in Groningen waar vrouwelijke leiders worden ondergebracht bij bedrijven die hun expertise goed kunnen gebruiken. Na enkele leuke gesprekken met super enthousiaste en capabele vrouwen, besloot ik het te gaan doen. Wel ergens richting eind van het jaar.

Overname en dan verder

Een voorwaarde voor de overnamekandidaat was dat een collega en ik er minimaal nog een tijdje zouden zijn voor de begeleiding van het hele proces. Ik ben eerlijk geweest over mijn toekomst en hij accepteerde dat. Intussen moest ik ook de verkoop van de oud-eigenaar zijn huis gaan regelen én het leeghalen … wat bij een horder geen sinecure is.

Met de overname van het bedrijf kwam ook een vervanger voor mij in beeld. Een van de mensen van een ander bedrijf van de nieuwe eigenaar nam zijn intrek. Een enthousiaste kerel die nog veel moet leren, maar hier ook toe bereid is. Dat komt wel goed.

Minder goed ging met mijn huis en ook daar moest weer een beslissing genomen worden. Namelijk een andere makelaar zoeken. Inmiddels gevonden en deze is een stuk beter. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij mijn huis snel verkoopt. Zometeen, een goed jaar na het begin van mijn transformatieproces, ga ik dan echt verhuizen. Mijn huis in Kinderdijk wat ik helemaal had laten renoveren is nog steeds een tophuis, maar zometeen niet meer mijn huis. Dan ga ik mijn nieuwe huis mijn thuis maken en aan het nieuwe hoofdstuk beginnen, zowel qua werk als sociaal.

Ik voel dat de volgende fase van mijn eigen transformatie bijna rond is. Dit uitermate leerzame proces kan ik ook weer gebruiken in mijn nieuwe werk. Ik heb enorm veel zin in deze volgende fase!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook