We're in beta!

De voornemens voor het nieuwe jaar

Persoonlijk heb ik niets met goede voornemens vlak na de jaarwisseling, maar ik zie wel dat het voor sommige mensen een stok achter de deur kan zijn om die voor hen zo belangrijke stap te zetten. Ik help daar wel eens bij, alleen probeer ik altijd te gaan voor kleine stapjes. Met als gevolg een grotere kans van slagen.

Groot gebaar

Sommige mensen gaan voor het grote gebaar en soms werkt dat ook. Echter, het grote gebaar kan ook dusdanig groot zijn, dat je na enkele weken er al de brui aan geeft. Ik zie met enige regelmaat mensen met én meerdere voornemers én grote afspraken met zichzelf. Dit levert eigenlijk op voorhand al een verdeelde focus op. Hier kan lang niet iedereen goed mee overweg en de kans dat meerdere voornemers vroegtijdig stranden is dan groot. Begin dus met één goed voornemen en bekijk hoe de stappen, die je voor je voornemen moet zetten, bij je passen.

Stap voor stap

De zogenaamde stap voor stap is niet zo vreemd. Je vergroot op deze wijze de kans dat het ingebed raakt in je systeem. Zo heb ik enkele jaren geleden besloten dat uitgebreid wandelen met de honden niet voldoende is om gezond ouder te worden. De sportschool is te ver weg en aangezien ik de ruimte had om thuis wat te creëren, heb ik twee apparaten gekocht.

Hoewel ik direct als een gek aan de slag had kunnen gaan, ben ik begonnen om dagelijks 10 tot 20 minuten na het werk te sporten. Dat ging op zich wel goed, maar ik had na een drukke werkdag niet altijd zoveel puf meer. Ik was bang dat ik er dan op enig moment de brui aan zou geven. Als ochtendmens heb ik het sporten naar de vroege ochtend gebracht. Ik had er over gelezen dat als je de dag begint met sporten, dit de hele dag doorwerkt en zowaar ik heb het mogen ervaren. De ochtend bleek inderdaad bij me te passen en is ingebed geraakt in mijn systeem. Dat ik er iets eerder voor op moet staan, neem ik voor lief. Inmiddels heb ik nog een apparaat aangeschaft en ook in het weekend ben ik in de vroege ochtenduren aan de slag. Voelt voor mij goed en is zeker geen straf, dus blijf ik dit doen.

Van een vriend weet ik dat hij niet alleen bij het avondeten een glas wijn nam, maar de fles mee de woonkamer in ging en er meerdere glazen gedronken werden. Hij wilde niet stoppen, maar minderen en één glas of maximaal twee glazen per dag drinken. Ik heb hem voorgesteld om de fles in de keuken te laten staan. Heel simpel eigenlijk, maar als de fles niet bij je glas staat, dan moet je dus meerdere handelingen verrichten om nog een glas of meerdere in te schenken. Vond hij lastig, maar hij heeft het wel gedaan en zowaar na enkele weken wat het ‘gewoon’ voor hem. Alleen met vrienden kwam de fles op tafel en werd deze sowieso door meer mensen gezamenlijk leeggedronken.

Discipline

Nu kan je zeggen dat je voor deze voorbeelden discipline nodig hebt, maar dat geldt voor alle voornemens. Je moet het oprecht willen, het moet in je dagelijks leven passen, je moet voelen wat het beste bij je past én je moet de discipline op willen brengen om je voornemen tot een succes te maken. Dat levert bij de meeste mensen de grootste kans van slagen op en vandaar dat ik een voorvechter van kleine stapjes ben die goed bij je passen.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook