We're in beta!

Chaos

Chaos is het woord dat in me opkomt als ik om me heen kijk. Wat er in de wereld allemaal aan de hand is, dat we ons voor iedere scheet (excuus voor mijn woordkeus) moeten verantwoorden en dat geld (noodgedwongen) een steeds dominantere rol gaat spelen. Dacht ik eerst nog dat het chaos in mijn hoofd was, inmiddels weet ik dat er chaos in de wereld is.

Toekomstvisie

Ik ben zelf niet van de complottheorieën, maar respecteer ieders denkbeelden. Wat wel mijn overtuiging is dat er daadwerkelijk iets aan de hand is en er heerst chaos in de wereld. Enerzijds al het machtsvertoon wereldwijd en hoe je met geld dingen kapot kunt maken. Anderzijds het gegeven dat mensen plots het licht gezien hebben en “verduurzamen” een toverwoord is geworden. Dit terwijl we ons jaren hebben afgewend van de gevolgen van uitstoot (van industrie tot traditioneel boeren én niet op de laatste plaats hoe we ons verplaatsen). Maar ook de plasticshit die de zeeën en oceanen vervuilen en de politiek op ieder niveau die aan het touwtrekken is en puntjes wil scoren. Hoezo beleid en toekomstvisie, we doen maar wat…

Circle of influence

Als ik niet mezelf ga beschermen, maakt het me gek en meer dan mijn eigen circle of influence toe te passen, kan ik dus niet. Zover ben ik inmiddels wel. Maar goed, dat neemt niet weg dat ik ook zie dat je zoveel goed kunt doen met geld en allerlei problemen in de wereld (en dus ook in Nederland) kunt oplossen, maar we het gebruiken om het alfamannetje of vrouwtje uit te hangen en eigenbelang prevaleert. Onszelf op de borst kloppen zoals wereldleiders zo graag doen met dreigementen, sancties etc. Maar ook op kleine schaal, want ik hoef maar naar de Haagse politiek te kijken. Zowel de “baasjes” in het kabinet als onze volksvertegenwoordigers in de tweede kamer. Iedereen lijkt er aan mee te doen, het is vaak tenenkrommend, beschamend … en soms zelfs gekmakend.

Acties hebben gevolgen

Iedere actie heeft een gevolg en daar lijken we niet of nauwelijks naar te kijken. Zie de gevolgen van de tweestrijd tussen Rusland en Oekraïne en de sancties van de VN. Steeds meer mensen kunnen niet meer in hun basisbehoefte voorzien, nl. een (warm) dak boven het hoofd en eten op de plank. Of goedkoop plastic maken, want dat is zo handig en jaren moeilijk doen over kleine plastic flesjes in de natuur en statiegeld maar vooruitschuiven. Maar ook de energiegiganten die zich nu, al dan niet voor het oog, druk gaan maken om alternatieven die niet zo vervuilend zijn. Waarom niet jaren geleden al … oh ja, dit leverde voor de aandeelhouders zo lekker veel geld op.

Geld is oké, als je het goed gebruikt

Begrijp me niet verkeerd, ik vind geld verdienen niet vies. Ik doe er ook aan mee. Maar ik neem mijn verantwoording en probeer bij iedere beslissing de afweging te maken, wat de gevolgen zijn en er zonodig iedere keer iets positiefs tegenover te stellen. Het gaat mijns inziens om balans en die zijn we al jaren kwijt. Door mijn circle of influence in te zetten, probeer ik mijn bijdrage te leveren om de balans in de wereld terug te vinden. Tja, nu ben ik maar een druppel op een gloeiende plaat, maar veel druppels maken ook emmers vol.

Gelukkig neemt de chaos in mijn hoofd wat af door het op te schrijven. Al kan ik maar één persoon positief beïnvloeden met mijn woorden, dan is deze tekst al niet voor niets geweest. Het moest er even uit…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook