We're in beta!

Ieder zijn (milieu)deel

Wellicht gedreven door corona of de toenemende media-aandacht, is er meer naar het milieu/de natuur gekeken en wie wat kan doen. Natuurlijk is de regering ook aan zet, maar zelf op je handen gaan zitten is er zeker weer niet bij. Ik zie zowel ondernemers als particulieren nadenken en actie nemen over wat we allemaal zelf kunnen of misschien wel moeten doen om het milieu/de natuur te redden.


Ontkennen heeft geen zin

De ontkenners van deze wereld zeggen dat het zo’n vaart niet loopt of ontkennen het in zijn geheel. Echter, als je alles op een rij zet wat er de laatste jaren met de natuur aan de hand is, kan je het haast niet meer ontkennen. En gaat het niet snel, dan wellicht in 50 jaar tijd en dat zegt weer iets over hoe je de wereld achter je wilt laten voor volgende generaties.

Eigen ervaring

Hoe dan ook, ik merk in mijn omgeving wel dat mensen er mee bezig zijn en bijvoorbeeld zonnepanelen nemen, meer groen aanleggen etc. Dat is veelbelovend en vind ik een goed teken. Als het mij gevraagd wordt, probeer ik mijn eigen ervaringen zoveel mogelijk mee te nemen. Grofweg zijn de vloeren en de buitenmuren blijven staan van mijn huis. Als je zo’n project hebt als ik had, dan heb je ook alle kans om het meteen goed te doen. Behalve dat het pand met hennep geïsoleerd is en ik steeds meer elektrische panelen gebruik voor warmte, zijn de laatste ramen door dubbelglas vervangen. Er is een geheel nieuw dak opgekomen met dakpannen die van zonnecellen zijn voorzien en het platte dak heeft sedummatten gekregen. Oh ja, en de laatste asbestresten zijn van het platte dak verwijderd.

Dan denk je dat je klaar bent, maar dan moet je nadenken over regenwater in de tuin houden. Dat kan door de half verharding die ik naast de planten in de tuin gebruik en is de regenpijp op de waterton aangesloten. Tenslotte wordt mijn huis schoongemaakt, doe ik de was en vaat met een nieuwe vorm van groene zeep. Dit is een milieuvriendelijke manier om toch een lekker schoon huis te houden. En kom ik wat tegen wat vriendelijk voor de natuur is, dan maak ik daar zeker gebruik van.

Aan de slag

Als ik dan iemand spreek die er mee aan de slag wil gaan, dan denk ik dus graag mee. Voorzie ze van adressen van bedrijven waar ik goede ervaring mee heb en we kijken soms samen of de betreffende gemeente nog een bruikbaar subsidiepotje heeft. Je kunt niet meer doen dan wat in je eigen circle of influence mogelijk is en als we dat allemaal een beetje doen, doen komen we een heel eind.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook