We're in beta!

Bewegen bewegen bewegen

Bewegen is natuurlijk altijd goed, maar het lijkt wel dat degene die beweging het hardste nodig hebben, er het minste mee bezig zijn. Logisch zou je zeggen, maar dat zie ik met de coronaperikelen in het achterhoofd toch iets anders. Ik praat daar over met collega-ondernemers, vrienden en bekenden en heb er enkele zelfs enthousiast gekregen.

Gezondheid

Wat de regering ook fout doet, er is vanaf het begin aangegeven dat ook de minder fitte mens – als deze besmet wordt – het moeilijker gaat krijgen. Onderliggende ziekten en overgewicht kunnen funest zijn bij besmetting. Los van hoe je denkt over corona, een fit lichaam en een goed werkend immuunsysteem zijn altijd goed voor ieder lichaam en noodzakelijk om ziekten te lijf te gaan.

Nee, je voorkomt niet alles, maar als je conditie op niveau is, kan je zelfs chemokuren beter aan. Ik heb dit in mijn directe omgeving gezien. Hoe dan ook, ik vind dat de regering daar de grootste misser heeft gemaakt. Men is mensen eerst op gaan sluiten en zo snel als mogelijk die spuit erin. Vrije keuze om daarvoor te kiezen, maar waarom niet ook vanaf het begin gehamerd op bewegen, conditie, weerstand (opbouwen), gezond(er) eten … kortom een gezond leefpatroon.

Bewegen in huis of daarbuiten

Naar de reden kan ik alleen maar gissen, maar in de gesprekken die ik voer, neem ik het in ieder geval standaard mee. Ik praat er over en hoop mensen aan het denken te zetten. Sterker nog, ik heb het zelf thuis toegepast.  Ik wandelde weliswaar al veel met de honden, meer dan de ‘officiële’ norm, maar dacht dat ik het ook anders kon doen. Ik heb daarom in mijn souterrain wat apparatuur verzameld om daar dagelijks wat tijd door te brengen en alle spiergroepen even aan de beurt te laten komen. Ik kan daarbij het gesproken boek op de hoofdtelefoon zetten, een verslag lezen of de televisie aanzetten en een film, actualiteitenrubriek of documentaire bekijken.

Ik ben niet zo van de sportscholen met zwetende lichamen om me heen. Bovendien moet ik er een stukje voor rijden en ben gebonden aan bepaalde tijden om het werk heen. Nu kan ik het in feite combineren. Ik kom dagelijks minimaal aan driemaal de aanbevolen hoeveelheid beweging en soms nog meer. Eten deed ik al gezond, al snap ik niet dat gezonde voeding duurder is dan junkfood.

Maar goed, ik ben blij te kunnen melden dat ik al enkele mensen enthousiast heb gekregen en aan de slag zijn gegaan in garage of slaap-/werkkamer. De man die in de coronatijd een hond heeft aangeschaft, heb ik op het hart gedrukt deze niet naar het asiel te brengen als het niet meer uitkomt. Een hond is geen gebruiksvoorwerp! Dan sta je maar een half uur eerder op, zoals ik, om de tijd te nemen voor de hond … en jezelf. Ik begin de dag met 30 tot 45 minuten wandelen met de honden. Daar worden alle betrokken partijen vrolijk van en wat is dat nu helemaal op de 24 uur die in een dag zit?!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook