We're in beta!

De zon doet wonderen

Gek toch dat mensen zo te beïnvloeden zijn door het weer. De regen geeft veel mensen een somber gevoel en ze komen minder vrolijk ergens binnen dan wanneer de zon schijnt. Is het ook zo of denken we dat maar?

De easy-going-stijl die de meer zuidelijke landen doorgaans hebben, valt dus voor een groot deel te verklaren door de zon die er altijd schijnt. Daarnaast is het niet slim om je druk te maken als het erg warm is, dat heb ik aan den lijve ondervonden toen ik op Curaçao leefde. Als westerling kon ik me in het begin nog druk maken over zaken, waar mensen aldaar de schouders voor ophalen. Ik kon me over die ogenschijnlijk laconieke houding zelfs boos maken. Ik snapte wel waarom de economie daar zo dramatisch was. Hoewel dat ook klopt en de waarheid ergens in het midden ligt, is een deel echt te verklaren door het weer. Peentjes zweten is in die periode een bekend begrip voor me geworden.

De zon op het eiland die weliswaar af en toe wordt afgewisseld door een flinke bui en waar het altijd waait, wat het heel draagbaar maakt om er te leven, maakt alles milder. Als het weer eens stervensdruk is bij het benzinestation en de hulp bij de pomp alles in een zeer relaxed tempo doet of de dame bij de drukke kassa van de supermarkt die het even niet meer weet en dan uitgebreid gaat staan praten met een collega of het terrasje waar je door het bedienend personeel gewoon vergeten wordt. Van stuiteren ga je vanzelf naar die nonchalante houding van het komt wel goed. Om de simpele reden dat je het anders niet vol kunt houden.

Uiteindelijk komt ook alles wel weer goed en zou ‘the best of both worlds’ een supercombi zijn. In het westen zijn we vaak te snel geïrriteerd en de hoge mate van stress is niet bevorderlijk voor de gezondheid. In het zonnige zuiden is men wellicht iets té relaxed en wordt ‘iets op zijn beloop laten’ net iets te veel gebezigd. Ja, ik hoop dat die twee werelden me die mix hebben opgeleverd die zo belangrijk is om een blij en gezond leven te leiden. Kom maar op zonnetje in het winderige en natte Nederland!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook