We're in beta!

Hoezo anderhalve meter maatschappij

Ik ben niet zo van de modewoorden. Nu is ‘anderhalve-meter-maatschappij’ niet iets wat uit creativiteit geboren is, maar bittere noodzaak. Tenminste als ik het RIVM moet geloven. Nu wil ik wel kritisch zijn, maar veel meer houvast dan het RIVM heb je niet. Aangezien ik niet van de complottheorieën ben, ga ik er vooralsnog – met gezond verstand – maar vanuit dat het RIVM in grote lijnen weet wat ze doen.

Die tussenzin in de inleidende tekst ‘met gezond verstand’ vind ik wel een aanvulling én zeer belangrijk. Ik besluit mijn woonomgeving wat nadrukkelijker te observeren. Dat is eenvoudig, want ik woon weliswaar in een minuscuul dorpje, maar het is er wel toeristisch. En dan woon ik ook nog aan de doorgaande weg.

Als de zon schijnt is het erg druk in de zomermaanden. De infrastructuur is nog steeds niet optimaal, maar de toeristen vanuit binnen- en buitenland komen wel. Meer Europeanen nu, terwijl het anders ladingen Chinezen en Amerikanen betreft. Maar Covid-19 kent geen grenzen en dus zou je denken dat de landen waar men mondkapjes gewend is of de social distance, dit ook toegepast wordt. Echter, niets is minder waar. De mondkapjes zijn tijdens enkele dagdelen observeren op één hand te tellen. Dan heb ik het eigenlijk alleen nog maar over de busjes die toeristen uitladen. Social distance is verre van de 1,5 meter zoals we die hier kennen.

Als ik met mijn honden ga lopen tijdens de drukke uren, ben ik me bewust van de afstand die mensen moeten (willen) houden. Maar niets van dat, want slechts een enkeling wacht bij een nauwe doorgang of loopt dezelfde richting zoals deze op de stoep is aangegeven. Dit geldt voor Nederlanders en de meeste buitenlanders. Het valt me op dat enkele Aziaten die de weg naar Europa toch hebben weten te vinden, de maatregelen redelijk opvolgen en soms zelfs mondkapjes dragen. Zijn Europeanen dan zo recalcitrant? Ik weet het niet, maar als ik de toeristen zie dan zie ik relatief weinig mensen die enige moeite willen doen om de regels te volgen. En eerlijk, ja ik vind op het terrasje opgeven wie ik ben ook een beetje gedoe, temeer we buiten zitten en de uitbater de tafels goed ruim heeft opgezet. Maar ja, hoeveel moeite kost het om even te wachten tot iemand voorbijgelopen is of je telefoonnummer op te geven, voor het geval er op een terrasje iemand het virus bij zich bleek te hebben.

Ik maak me niet echt druk, maar van even rustig doen – en meteen wat tijd te hebben om na te denken over het leven – is niemand slechter geworden. Ik geloof in natuurwetten en dat dingen gebeuren omdat ze moeten gebeuren. Ik maak me niet druk om de aarde, maar meer om de mensheid. Misschien moet ik dat laatste ook maar wat minder doen …. tijd genoeg om erover na te denken.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook