We're in beta!

Ik begrijp mensen niet die discrimineren

Nu de discussie weer in alle hevigheid is losgebarsten moet me van het hart dat ik het allemaal niet snap. Een mens is voor mij een mens, of ik er nu een leuk gesprek mee voer in de kroeg, aan de vergadertafel of tijdens een feestje bij iemand thuis. Dat is geen naïviteit, maar ik zie geen kleur, geaardheid of religie. Ik val zowat van mijn stoel als iemand in al zijn/haar oprechtheid zegt dat bijvoorbeeld de blanke mens een superieur ras is.

Mijn ogen doen het prima, dus een andere huidskleur zie ik wel, maar mijn hersenen registreren het niet echt. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat iemand anders bijvoorbeeld een huidskleur zo belangrijk vindt, dat hij/zij het hele gesprek niet meer aan gaat als de huidskleur afwijkt van de zijne/hare. Als iemand dan zegt dat het witte kleurtje men superieur maakt, dan ben je gewoon buitensporig onzeker, je praat iemand zonder na te denken na of je bent alleen met de buitenkant van het leven bezig.

Ik sprak laatst een werkgever die zei dat hij toch wel moeite had om zwarte medewerkers in zijn loods te zetten. Ze waren toch wel een beetje lui van nature. Toen ik vroeg hoe hij aan die wijsheid kwam, kwam er een heel algemeen riedeltje uit wat je overal hoort. Geen genuanceerde woorden over wat hij zelf of in zijn directe omgeving had meegemaakt. En jongens uit Marokko zijn ook minder gewild, omdat ze vaak crimineel zijn en daar had hij in zijn bedrijf geen zin in. Ook hier als uitleg meer de algemene tendens dan daadwerkelijke ervaring.

Aangezien ik op Curaçao gewoond heb, kan ik zeggen dat ik ook wel wat jongens en meisjes met een donkere huidskleur ken, die niet van het harde werken zijn. Ja, en ik ken ook wat criminele Marokkanen. Maar ja … ik ken ook heel veel harde werkers en niet criminele Marokkanen én ik ken ook nogal wat Nederlanders die liever lekker lui de hand op houden bij de staat. Immers, als een baantje op minimumloon basis is, dan is het niet veel meer dan die uitkering en dus kom je daar je bed niet voor uit. En ja, ik ken ook wat Nederlanders die in het criminele circuit met veel minder werk veel meer verdienen. Moeten we dan dit soort vergelijkingen gaan treffen … of moeten we de man of vrouw gewoon als individu leren kennen en daar onze menig op baseren.

Ken ik ook transgenders in mijn direct omgeving … nee, althans niet dat ik weet. Maar ik heb wel wat mensen in mijn directe omgeving die op hetzelfde geslacht vallen. Wat maakt mij dat nou uit en ik snap niet dat iemand dat wel iets uit kan maken. Ook hier gaat het me om de mens en niet wat zijn/haar seksuele voorkeur is. Bij religie is het niet anders, tenzij het om extremisme gaat. In dat geval wil je namelijk iemand anders iets opleggen … en dat vind ik wel verwerpelijk. Ik vind vrijheid in alle aspecten een kernwaarde van het leven en dat gun ik iedereen toe!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook