We're in beta!

Corona hakt erin bij de ondernemer

Iedere crisis doet iets met mensen. Enerzijds zie je verbroedering en meer creativiteit en anderzijds zijn er de profiteurs of zelfs fraudeurs. Het haalt het beste en helaas ook het slechtste in de mens naar boven. Over het beste wil ik het graag hebben, want zowel bedrijven als particulieren kunnen de eerste noodlijdende ondernemers helpen. Heel eenvoudig …

Het zijn de kleine dingen die het doen

Als je onderneming in deze tijd door kan draaien, mag je blij zijn. Het zijn veelal kleine gestes die de collega of andere ondernemer helpen. We staan er niet altijd bij stil en daarom som ik enkele suggesties nog maar eens op, zoals …

  • Let extra goed op je personeel/je collega’s. Waak tijdens de uren dat ze bezig zijn over hun gezondheid.
  • Als de thuissituatie er om vraagt dat iemand net wat eerder weg moet (bij beroepen waar je niet thuis kunt werken), ben dan coulant.
  • Neem benodigde materialen zoveel als mogelijk af bij de kleine lokale ondernemer.
  • Hang niet meteen aan de telefoon als de vervaldatum van je factuur net voorbij is.
  • Als je lunches afneemt van de lokale ondernemer, doe eens wat extra.

Zo zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen, maar menig kleine ondernemer die niet de kans heeft gekregen om een buffer op te bouwen, kan steun nu extra goed gebruiken.

Geen tijd voor opgeheven vingertjes

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die het typisch Nederlands wijzende vingertje uitsteken en zeggen dat iemand maar een buffer aan had moeten leggen. Toch ligt het vaak wat genuanceerder. Natuurlijk zijn er ook ondernemers die alle winst er lekker doorheen draaien en niet nadenken over een buffer.  Echter, menig ondernemer – zeker de ondernemer die nog niet zo lang bezig is – heeft geld in de zaak gestoken om deze te optimaliseren, te professionaliseren of gewoon te verfraaien. Als je bedrijfsfinanciën verder op orde zijn, is dat onder normale omstandigheden ook niet zo vreemd. Maar ja, toen kwam corona om de hoek en ligt menig bedrijf óf geheel óf bijna stil. Misschien duurt het niet lang en is het leed wel te overzien, maar wie zal het zeggen op dit moment…

Ook als particulier kan je wat doen

Ook als particulier help je de lokale ondernemer door je boodschappen daar af te nemen. De AH’s en Jumbo’s van deze wereld redden het echt wel, maar voor de lokale ondernemer ligt dat anders. Bovendien laten we wel wezen … je moet er toch even uit voor wat boodschapjes. Vergeet die lokale bakker, slager of boer met lekkere vers fruit en eitjes niet!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook