We're in beta!

Als het toerisme woekert door je stad of dorp

Als een stad of dorp meer toerisme ambieert, dan is daar niets mis mee. Goed voor de bekendheid van de omgeving, goed voor de lokale economie en goed voor de gemeentekas. Als je ook echt een bezienswaardigheid hebt en iedereen profiteert ervan mee, dan krijg je de welbekende ‘win-win’ situatie. Maar wat als het daar mank gaat?

Nou heb ik op verschillende plaatsen gewoond, ook plaatsen met historische binnensteden of een gewilde kustlijn. Op de meeste plaatsen snapt men bij de overheid dat de kosten voor de baten uitgaan. Een belangrijk aspect in deze is je infrastructuur. Als je toerisme naar je gemeente trekt, dan kan dat voor nogal wat overlast en ongenoegen zorgen als je je infrastructuur niet op orde hebt. Zaken als toegangswegen, bewegwijzering en parkeergelegenheid zijn essentieel.

Een gewilde plek voor toeristen
In de gemeente Molenlanden, waar Kinderdijk onder valt, hebben ze dat nog niet helemaal op het netvlies. De molens en het oude maar ingenieuze systeem om van een moeraslandschap een leefbaar geheel te maken en de bewatering voor een groot gebied te regelen, vinden nogal wat mensen interessant om te bekijken. In het voorjaar boeken veel buitenlanders collectief de Keukenhof en de molens van Kinderdijk in één dagtrip. Gedurende de zomermaanden leggen talloze riviercruises aan, stappen busladingen Japanners, Chinezen en Amerikanen uit de talloze bussen en veel West Europeanen nemen de eigen auto.

De inferieure infrastructuur
Dat heeft de gemeente Molenlanden toch maar mooi voor elkaar en dat is ook zo. Alleen is er één klein dingetje wat niet soepel verloopt en dat is de aan- en afvoer van al die toeristen. Over het water gaat het prima, want de riviercruises leggen voor de deur aan en de lokale herder leidt de kudde toeristen langs de molens. Je zou zeggen dat het voor de bussen, met de uit- en opstapplaats ook goed geregeld is. Helaas is Kinderdijk alleen via Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland bereikbaar. De meeste toeristen vinden hun weg via Alblasserdam, want dat geven de borden bij de snelweg aan. De grote luxe bussen wurmen zich door de deels smalle straten van Alblasserdam, om langs het water hun weg naar Kinderdijk te vinden. Ze rijden vervolgens dwars door Kinderdijk, waar de wegen natuurlijk niet breed genoeg zijn, om zich voorbij de ingang van de molens op de uit- en opstapplaats voor bussen te vervoegen.

Kinderdijk is ook via Nieuw-Lekkerland bereikbaar en daar is iets meer ruimte, maar als dit niet direct staat aangegeven, dan neemt niemand deze route. Ditzelfde geldt voor de dagjesmensen die met de eigen auto komen. Alleen hebben deze toeristen ook nog een extra obstakel, want waar je laat je je auto? Het kleine parkeerplaatsje bij de molens is prima voor een verdwaalde toerist in de winter, maar bij lange na niet de toeristen die in de warmere maanden de molens bekijken. Het gevolg is, in het woongebied van Kinderdijk ziet het blauw van de kentekens uit Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en soms nog van verder. Als dat vol is dan gaan de toeristen op zoek naar een ander plekje. Nog meer verkeer dus en soms vinden ze langs de kant van de dijkweg, half in het gras een plekje. Voor een nieuwe maar slingerende dijkweg langs de Lek ook niet de veiligheid bevorderend.

Als klap op de vuurpijl zit er in Kinderdijk van oudsher ook nog een grote scheepsbouwer en die dendert met zijn vrachtwagens tijdens de weekdagen ook over diezelfde weg.  Als je nog dacht lekker met de fiets naar de molens te gaan, zet dat dan maar uit je hoofd. Je bent je leven op de weg in de zomermaanden niet zeker of je moet zorgen voor ca.  9.00 uur uit het straatbeeld verdwenen te zijn.

Ja, er hangen nu een tijdje camera’s bij de invalswegen. Dit om een goede meting te verzorgen, maar je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te snappen hoe druk en gevaarlijk het is.

Nog meer overlast
Dan heb ik het al helemaal niet over de auto’s in de parkeerhavens langs de weg (waar normaal bewoners parkeren). Deze auto’s moeten half op de stoep, omdat anders de spiegels er afgereden worden. Maar ook de rotzooi die de bewoners in de voortuin vinden, omdat de gemeentelijke afvalbakken even buiten de ingang van de molens ophouden. Of het racen wat er plaatsvindt als het er even rustig is. Nee, 30-km gebied kennen we in alle dorpen die onder Molenlanden vallen, behalve Kinderdijk en dat geldt ook voor drempels. Hoezo profiteert de lokale bevolking ervan? Misschien het lokale restaurant, maar verder blijft de gemeente vooralsnog in gebreke. Toerisme is prima, maar neem ook de verantwoording voor wat dat met zich mee kan brengen. Jammer, vooralsnog een gemiste kans …

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook