We're in beta!

Een fascinerend brein…

Ik ben gefascineerd door het menselijk brein, hoe het werkt, hoe het de mens vormt etc. Recentelijk heb ik eens gekeken wat het met mij heeft gedaan in mijn jeugd en dan met name als het gaat om muziek. Fascinerend blijkt dan …

Opgegroeid met drie oudere broers, waarvan de oudste aan het puberen was toen ik ter wereld kwam. Op die leeftijd ben je bezig met muziek van die tijd en dat wil je hebben om toe te voegen aan je collectie en natuurlijk om te draaien. Ja, draaien is het juiste woord, want het waren in die tijd – tweede helft jaren 60 eerste helft jaren 70 – langspeelplaten kortweg LP’s en singles. Het zwarte vinyl dat inmiddels weer aan populariteit wint.

Destijds was ik er niet zo mee bezig, maar onbewust blèrde ik als kleuter al die artiesten, die mijn broer grijs draaide, zoals Aretha Franklin, Simon en Garfunkel of de Rolling Stones moeiteloos mee. Uiteraard eerst fonetisch en toen ik kon lezen en ik die plaatjes wilde horen als mijn broer er niet was, sloop ik in de middaguren naar mijn broer zijn zolderkamer. Ik ging opnieuw mee zitten blèren, maar dan met de teksten die op de achterkant van de hoezen stonden.

Maar het verwaterde allemaal op het moment dat ik zelf in de puberteit kwam en eigen muziekkeuzes ging maken. Ik heb inmiddels die grote collectie LP’s en CD’s zelf, maar maak ook graag gebruik van streamingdiensten. Bij dat laatste viel me op iets op, namelijk dat mijn speellijsten – die ik zonder er bewust bij stil had gestaan en in de loop der tijd had samengesteld – wel heel veel muziek uit een bepaalde periode bevatte. Een periode die ik zelf niet bewust (qua muziek) heb meegemaakt. Ik vond en vind het goede muziek, goede teksten en zing alle teksten nog steeds moeiteloos mee. Ik ben dus onbewust ‘besmet’ met deze muziek die voor mij als vanzelfsprekend is, maar eigenlijk ook van een andere generatie is. Dat is ook wat je brein met je doet … fascinerend!

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook