We're in beta!

Heerlijk relaxen, hot stone massage

We ontspannen te weinig en aangezien we niet vaak genoeg dat moment voor onszelf nemen, zou eens iets anders kunnen werken. Ik heb een tijd geleden de hot stone massage ontdekt. Dit is een specifieke manier van masseren, een manier die enigszins afwijkt van de reguliere massages zoals de ontspanningsmassage of de sportmassage. Hoewel hot stone massage voor nogal wat mensen nog een ietwat ‘zweverig’ kantje heeft, is het feitelijk niet meer dan een massage met een hulpmiddel, namelijk hete stenen.

Hot stone massage, de basis

Sinds eind 20ste eeuw is hot stone massage bij het grote publiek populair geworden. Toch bestaat deze massagetechniek al eeuwen. Exacte data zijn er niet, maar er zijn voorbeelden dat het al heel lang toegepast wordt. Zoals bijvoorbeeld de Indianen in de Verenigde Staten. Zij gebruikte hete lavastenen om het lichaam te masseren. In Azië wordt het leggen van hot stones gezien als voorloper van de huidige acupunctuur. Ook hier wordt deze techniek al eeuwen toegepast.

Gebruikte stenen

De meest gebruikte steen voor de hot stone massage was en is de lavasteen, ook wel bekend onder de naam basalt. Deze stenen houden de warmte lang vast. Hoewel je tegenwoordig ook andere steensoorten hebt die je kunt gebruiken voor de hot stone massage, is basalt nog steeds de meest gebruikte steen.

Een alternatief wordt gebruikt door de Amerikaanse Carollanne Crichten. Zij gebruikt stenen uit zee en de bak waarin de stenen warm gemaakt worden is gevuld met zoutwater. De achterliggende reden dat zij de hot stone massage op deze wijze toepast, heeft te maken met het wat langer warm blijven van deze stenen. Ook in Nederland zijn er enkele masseurs die deze methode hanteren, maar de meeste hot stone masseurs hanteren het gebruikelijke basalt en geen zoutwater.

Om de stenen geen onprettig gevoel op het blote lichaam te geven, worden alle stenen die gebruikt worden voor hot stone massage getrommeld. Trommelen is een techniek om stenen glad en in vorm te krijgen (meestal ovaal of rond). Meestal wordt hiervoor een speciale trommelmachine gebruikt die de stenen polijst.

Hoe werkt het?

Intake

Voordat er gemasseerd wordt, vindt er een intakegesprek plaats. Zo kunnen eventuele aandachtsgebieden (bijvoorbeeld pijnpunten op het lichaam) in kaart gebracht worden door de masseur en kan deze met de hot stone massage gericht aan de slag. Heb je geen pijnpunten, maar wil je alleen een ontspannende massage, dan kan dat natuurlijk ook met de hot stones. Tijdens de intake geef je dus zelf aan wat je wilt, daarnaast zal de masseur tijdens dit gesprek ook vragen over eventuele aandoeningen stellen en je wijzen op mogelijke risico’s.

Opwarmen en aanbrengen stenen

De proces start met het aanzetten van de zogenaamde heather. Dit is een bak met water die wordt opgewarmd om er vervolgens de stenen in te kunnen leggen. De temperatuur van het water wordt tussen de 40 en 50 graden gebracht. Als de bak op temperatuur is, worden de stenen – in verschillende afmetingen – in de bak gelegd en kunnen op deze wijze de temperatuur van het water aannemen. De masseur stemt met de klant af of de warmte die van de stenen komt goed voelt op de huid. Als de stenen iets te warm aanvoelen, dan kan de masseur ze even in een bak met koud water leggen om de temperatuur enkele graden omlaag te krijgen. Daarna worden ze (opnieuw) aangebracht. Er moet altijd een minimumtemperatuur van 30 tot 35 graden zijn, anders hebben de stenen een te gering effect. In de meeste gevallen worden de stenen op de rug aangebracht.

Massage met stenen

Als de hot stones ‘hun werk’ hebben gedaan, zal de masseur je verder masseren met de warme stenen in de hand. Dit wordt, om een goede wrijving tussen stenen en huid te krijgen, gecombineerd met een warm gemaakte etherische massageolie. Meestal zijn het lange draaiende bewegingen die de masseur met de stenen maakt, maar een masseur kan hier ook vanaf wijken. Deze kan bijvoorbeeld korte rondjes draaien, zacht op de stenen drukken met de muis van de hand of trommelen op de stenen met de vingertoppen.

Overigens zijn er ook masseurs die er bewust voor kiezen om eerst het lichaam enigszins los te masseren met de handen en pas daarna de warme stenen aan te brengen op het lichaam. De achterliggende reden is dat deze werkwijze de werking van de stenen zou stimuleren.

Wat doet het voor je?

Vanuit de natuurgeneeskunde wordt er aangegeven dat de hot stone massage het lichaam stimuleert tot zelfherstel. Zowel bindweefsel, spierweefsel, zenuwweefsel als ook organen worden als het ware geprikkeld. Daarnaast helpt hot stone massage ook om het lichaam in balans te brengen, bijvoorbeeld na een heftige periode in je leven, en voert het afvalstoffen versneld af. Heb je niet specifiek ergens last van, dan is de hot stone massage ook geschikt om gewoon lekker de ontspannen. [BR]

Wanneer wordt hot stone massage afgeraden?

Er zijn ook mensen waar de hot stone massage niet echt geschikt voor is. De meningen zijn niet altijd eenduidig over het gegeven wanneer je de hot stone massage niet toe moet passen. Over sommige aandoeningen is men het overigens wel eens. Bij deze aandoeningen kan je beter géén hot stone massage doen, te weten:

lage- of hoge bloeddruk

diabetes

kanker

spataderen

hartklachten

koorts

Verder wordt het ook afgeraden bij vrouwen die zwanger zijn en als je een erg gevoelige en mogelijk dunne huid hebt. Bijvoorbeeld door het slikken van bepaalde medicijnen. Als je niet goed tegen warmte kunt, denk hierbij aan de sauna, dan zal de hot stone massage je ook niet bevallen.

Kosten en duur massage

Hot stone massages hebben een minimale duur van 30 minuten en gecombineerd met een uitgebreide ontspanningsmassage kan je tot 120 minuten bezig zijn. Gemiddeld kost een hot stone massage van 60 minuten ca. € 65.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook