We're in beta!

Collectieve braakbal

Ik probeer sociale media altijd op een dusdanige manier in te zetten, dat er een wisselwerking – op wat voor manier dan ook – ontstaat. Dat is leuk, leerzaam, interessant of een combinatie daarvan. Hoe dan ook, dat gaat eigenlijk best aardig … maar soms ook niet. Recentelijk heb ik me voor het werk wat meer met twitter beziggehouden en daar werd ik niet vrolijk van.

Natuurlijk zitten er ook veel mensen op twitter die leuke berichten plaatsen, kritisch maar wel met een positieve ondertoon, een actueel bericht of gewoon een mooie quote of foto. Wat me steeds meer opvalt is dat dit kanaal een soort collectieve braakbal aan het worden is. Datgene wat de uil niet kan verteren gooit deze er middels een braakbal uit en zo lijkt het ook wel eens op twitter.

Als je iets niet als mooi ervaart of iemand doet iets waar je niets mee kunt, moet je dat mijns inziens kunnen zeggen. Alleen is de woordkeus vaak allesbehalve beschaafd en ik vraag me dan af … zijn we taalkundig zover achteruitgegaan dat we geen ‘normale’ woorden kunnen vinden voor ons ongenoegen. De menselijke onderdelen komen veelvuldig voorbij, net als allerlei ernstige ziektes en om een of andere reden wordt er ook nogal eens geuit dat iemand beter niet meer kan leven. Maar dan in andere bewoording.

Waar haalt die persoon het recht vandaan om dat over een ander uit te spreken. Wat voegen allerlei lichaamsdelen of ziektes toe aan iets dat je niet aanstaat. Wat echter net zo erg is, is dat er alleen gescholden wordt en er geen reden bij gegeven wordt. Dan komt bij mij de vraag op, waarom niet?  Hebben we ergens een mening over die ons is aangepraat, beetje na-apen, iets waar niet zelf over is nagedacht of ontbreekt het simpelweg aan voldoende herseninhoud om iets te zeggen dat op enig fundament gebaseerd is? Natuurlijk kan het ook gewoon stoer zijn of lijken, als je zoiets doet. Maar voor wie doe je het dan? Om iemand te intimideren, om op een ander indruk te maken of gewoon omdat je een mond hebt die je digitaal een duw denkt te moeten geven.

Zit op dit soort zaken echt iemand te wachten? Nou ja, gezien de reacties denk ik het wel een beetje en dat vind ik nogal wat. Immers, dan is dergelijke sociale media niet meer dan een open riool … en we weten uit het verleden wat voor ziektes er uitbraken toen de mens nog open riolen had. Nee, ik ga weer terug naar met name het functionele. Zonde van mijn tijd….

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook