We're in beta!

Over zeuren gesproken, tijd om te herijken?

Als je regelmatig verschillende mensen spreekt, dan valt het enig moment vanzelf op dat een bepaald type mens met name altijd de negatieve kanten naar voren brengt. Ik heb me voorgenomen om in het verlengde van dit type mens juist ook de positieve kant van iets te benoemen. Daarmee bedoel ik niet dat er geen kritische noten gekraakt mogen worden, maar het leven bestaat niet uit alleen maar negatieve kanten. Doemdenkerij en standaard uitgaan van wantrouwen voegt uiteindelijk weinig toe, althans zo kijk ik er tegenaan. Dat levert geregeld een ‘goed-gesprek’ op……

Zo spreek ik zo nu en dan een zakenrelatie die het goede in de mens volledig is kwijtgeraakt toen hij éénmalig is opgelicht door iemand die actief was met fakefacturen. Deze zwendel maakt zo’n golvende beweging, een tijdje zijn ze er en dan hoor je er een hele tijd weer niets van. Deze man had een administratieve dame die de factuur had ontvangen, ingeboekt én betaald. Daar was die man uiteindelijk des duivels over, alleen was hij boos op de verzender en niet op de dame op kantoor. Ik heb hem uitgelegd dat, behalve dat het zwakkelingen zijn die over de rug van een ander snel geld willen verdienen, het ook niet oké is hoe zijn personeel handelt. Met enige vorm van controle, wat me logisch lijkt, had betaling immers niet plaatsgevonden.

Hoe dan ook, dit voorval had een tijdje geleden gespeeld en ik was het alweer vergeten. Toen ik die man weer spraak, zo’n typische man die ik ken als een man van zijn woord en positief in het leven staand, zag ik een meer negatieven en wantrouwde man. Helemaal niet zoals ik hem kende. De fakefactuur kwam opnieuw voorbij en toen wist ik weer. Mogelijk had hij het zichzelf aangerekend of vertrouwen in de mensheid verloren.  Uitgelegd dat het niets nieuws is, zwendelen doen we immers al eeuwen. Alleen moet je je afvragen of dit het waard is om over alles wantrouwig en negatief te worden.

Met een bloeiend bedrijf, een leuk gezin, weinig gezondheidsproblemen en enkele goeie vrienden zou hij een en al positiviteit uit moeten stralen. Je zou toch zeggen dat er, behalve die ene fakefactuur, niet echt veel is om over te zeuren. Toch is die gekke factuur aanleiding geweest om een soort verzuringsproces in te zetten en dat is zonde. Hij zag inmiddels veel door die negatieve bril. Ik heb hem alle ‘plussen’ laten zien en hem gevraagd wat zwaarder weegt. Het antwoord was duidelijk, maar ik heb dit meerdere keren moeten herhalen (in de loop der tijd) om dat keerpunt weer in te zetten.

Helaas kom ik wel vaker mensen tegen die een goed leven hebben, dat ook beamen, en toch verzuren. Niets is dan meer oké, want ze zeuren over de regering die alles fout doet, dat de gezondheidszorg balen is en ze altijd in de file staan. Nu is Nederland een welvarend land, maar waar helaas ook nog schrijnende gevallen zijn. Niets is ook de Nederlander vreemd. Dat neemt niet weg dat je ook eens in de handjes kunt knijpen dat je in een land leeft waar veel mogelijk is en waar je alle vrijheid hebt. Persoonlijk vind ik het prettig dat ik in Nederland leef, ik heb het ook buiten de landsgrenzen heel anders gezien. Misschien zijn we een verwend volk en moet iedereen is even buiten de landsgrenzen kijken, dat zou mogelijk het beeld weer eens rechtzetten. Goed voor menigeen om weer eens herijken?!

16/02/2019

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook