We're in beta!

Volgzame Nederlanders en het weer

Als je zo’n dag hebt als 22 januari, zo’n dag dat het in de ochtend begint te sneeuwen en mensen al beginnen te sidderen bij het idee dat ze zometeen ook nog naar huis moeten, ja dan zijn die soms zo recalcitrante Nederlanders plots uitermate volgzaam.

Ik ervaar het als grappig als ik de weg op moet als het net is gaan sneeuwen en iedereen een plots behoorlijke slag rustiger rijdt. De vaak zo stoere chauffeurs die op een 60 km-weg je rustig met 80 km p.u. voorbijkomen, blijven nu rustig achter mijn slakkengangetje van 60 km p.u. rijden. Het stoere optrekken bij het verkeerslicht om als eerste met de bolide weg te zijn, is ingeruild voor normaal wegrijden als het verkeerslicht groen wordt. Immers je zal met je heilige koe maar in de slib geraken … veel erger kan je niet overkomen, toch?!

Nee, die volgende afspraak wacht maar óf die stoere autorijder is gewoon wat eerder van huis gegaan. Misschien handig dit ook te doen als er geen sneeuw ligt, hoef je ook niet zo hard te rijden om op tijd op je afspraak te komen. Ik constateer dat ik door de sneeuw pakweg 4 minuten later aankom, dan dat ik gedaan zou hebben zonder een sneeuwbui. Maar ja, in 4 minuten kan je tanken, een kroket uit de muur naar binnen werken of iemand verrot schelden. Dat moet je nu nalaten … wat een verlies.

Tijdens de avondspits staan we massaal in de rij en ontstaat er een enorm aantal files. Files die normaliter meer in het westen zijn, zijn dat dit keer meer in het oosten van het land. En waarom? Mensen hebben zich toch nog laten verrassen. Iets waar ik met mijn verstand niet bij kan. Als er één onderwerp is dat uitgemolken wordt in Nederland, dan is dat wel het weer. Code geel, oranje, rood, een survivalpakket in de auto voor als je vast komt te staan en matig je snelheid. Die codes worden soms te pas en te onpas uitgegeven, de Oostenrijker lacht zich kapot als wij over survivalpakketten praten bij 3 centimeter sneeuw, terwijl ze daar onder een laag van 3 meter sneeuw zitten en je snelheid matigen moet ons blijkbaar medegedeeld worden. Gewoon je normale verstand gebruiken zou toch hetzelfde op moeten leveren. Echter, we kiezen ervoor om ons te laten leiden in deze. We leggen bijna de weerpagina’s op internet plat en praten nog meer over het weer in de koffiecorner op het werk. Die anders zo zelfstandige, eigengereide, ondernemende en soms recalcitrante Nederlanders.

Hoe dan ook, als het harder waait, stevig regent of sneeuwt, dan laten we alles uit de handen vallen en volgen we lijdzaam de weermannen en -vrouwen die ons voorkauwen hoe we ons in het verkeer moeten gedragen. Typisch toch …

23/1/2019

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook