We're in beta!

In de schemering observeren

Observeren kan je op ieder moment van de dag en dus ook als het nog vroeg is en de nacht nog niet echt ingeruild is voor de dag. Tegen de schemering ontwaken mensen om een heerlijke nieuwe dag te beginnen en dat is hét moment om te observeren, althans dat vind ik.

Het is vroeg, de maan is nog zichtbaar en alleen heel ver op de horizon zie ik de lucht iets lichter worden. Ik ben een ochtendmens en de schemering is mijn favoriete moment van de dag. Naast het gegeven dat ik het als prettig ervaar om in de ochtend een stuk te lopen, is het ook bittere noodzaak. Een volwassen hond kan nog wel even blijven liggen als ik me op zaterdagochtend nog een keer om wil draaien, maar met een pup lukt dat niet. Die kleine is wakker en nadat ik een lauwe douche heb genomen, staat zij in de startblokken om te gaan lopen en vooral te gaan plassen.

Met beide honden, en twee katten die zich nog eens omdraaien, stap ik de deur uit. Het voelt op deze nazomerochtend prettig aan. Lekker, geen jas aan en ik kan nog op open slippers lopen.  Als ik de weg over gestoken ben, zet ik de pup op de grond en nog voordat ik het grasveld bereikt heb, zie ik haar een plashouding aannemen. Zo, de nachtplas is eruit en nu kan ze lekker meelopen.

Ik neem het pad langs de rivier, want dat loopt zo prettig. Genoeg ruimte voor de honden en ik kan het voorbijkomende vaarverkeer observeren. Ik heb tijdens de nachtelijke uren ook altijd de neiging om omhoog te kijken. Bij een heldere hemel zien die lichtgevende sterretjes er sprookjesachtig uit en daar droom ik zomaar bij weg. Ook zie ik een bewegend lichtgevend stipje, maar dat is dan weer vliegtuig. Dan zie ik de veerboot al wat auto’s naar de andere kant van het water brengen. Ik bedenk me dan wie er op zaterdag al zo vroeg uit de veren moeten. Natuurlijk, genoeg beroepen waar ook zaterdag gewoon gewerkt wordt of iemand heeft een hobby waar hij of zij vroeg voor uit de veren moet. Ik zie de schipper van de veerboot sneller varen dan gebruikelijk en een licht bochtje maken. Hij wijkt een beetje af van zijn normaal zo rechte vaarroute. Het is nog donker en er staan maar enkele auto’s op de veerboot, nu kan hij even stout zijn. Tenminste, dat kan ik me zo voorstellen als je de recht van de dag op-en-neer moet varen. Ik zie een man op het dek breeduit gapend tegen zijn fiets hangen en een vrouw in de auto houdt een praatje met de meneer van de tickets.

Als ik doorloop kom ik een vrouw op een scooter tegen, ze brengt de kranten rond en mijn puppy vindt die ronkende brommer wel heel erg spannend. Mijn andere hond is druk met snuffelen en ik denk zomaar dat daar zojuist een andere hond een plasje heeft gedaan. Hoewel haar blaas inmiddels leeg moet zijn, perst ze er toch nog enkele druppels uit die de lucht van de andere hond moeten doen verdrijven. Dan zie ik een man op een wel heel snelle ligfiets voorbijkomen. Hij heeft een grappig helmpje op en ik verdenk de man ervan dat deze ligfiets ook een elektrische ondersteuning heeft. Aan de andere kant van mij komt een schipper voorbij met een enorme lading containers. Die heeft vroeg geladen in Rotterdam, denk ik zomaar. Op de hoge trap zie ik iemand al poetsend bezig, zie lijkt er zin in te hebben. Langs de oever vaart een klein bootje met twee mensen en die zitten klaar voor een mooi plekje om de hengel uit te werpen.

Als ik weer richting het licht loop, verstoort een oude dieselmotor op een trekker de rust. Deze boer moet aan het werk dat snap ik wel, maar zou het geluid niet iets meer gedempt kunnen worden. Bovendien heb ik het vermoeden dat het hier om een heel oude dieselmotor gaat en mag dat met een trekker dan nog wel? Wordt er in deze agrarischewereld niet naar schonere motoren gekeken of zelfs verplicht gesteld? Als we allemaal aan het milieu denken, dan horen de boeren daar toch ook bij? Gedachten die me op de vroege morgen al bezig houden en plots zijn ze ook weer verdwenen, als mijn hond een van de vele honden in de buurt detecteert. Kwispelend loopt ze de andere hond tegemoet en omdat het een grote hond is, is de pup iets meer terughoudend.

Ik ga maar terug naar huis, een broodje eten, wat huishoudelijk werk doen en daarna ook nog even werken achter de computer. Zo begin ik de dag graag.

6/10/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook