We're in beta!

Ook het positieve (willen) zien…

Misschien zit het in de natuur, maar aangezien ‘dé Nederlandse identiteit’ volgens Maxima niet bestaat, noem ik het maar dat ‘veel Nederlanders’ last hebben van wat ik noem ‘azijnzeiken’. Het is geen fraai woord, maar ik vind het ook geen fraaie eigenschap als je altijd alleen maar het negatieve, onheilspellende, beangstigende van een situatie ziet.

Is het glas half vol of halfleeg?
Natuurlijk heb je ook mensen die het glas altijd half vol zien en misschien is dat niet realistisch. Maar ja, dat geldt ook voor degene die het glas altijd halfleeg zien. Ook hier is een stukje balans op zijn plaats. Maar ik constateer zowel in werk als in privé dat de weegschaal vaak doorslaat naar het halflege glas. Privé is de verandering sneller, want de mensen waarmee je privé omgaat kies je zelf. Zakelijk ligt dat natuurlijk wat genuanceerder.

  • We kunnen werkelijk overal iets negatiefs over bedenken. Neem u de 2e plaats in de Tour de France van Du Moulin, dit wordt dan geassocieerd met de bijna eeuwige 2e plaats van Joop Zoetemelk. Je kunt echter ook denken dat Du Moulin een prachtige prestatie heeft geleverd en hij nog jong is en er dus nog van alles mogelijk is.
  • Dan de perikelen rond het zo geheime salaris. Het begint al met dat je eigenlijk maandelijks meer op je bankrekening gestort zou moeten krijgen, gaat dit over een stukje onderwaardering? Niemand heeft iets met je inkomen te maken, maar waarom doen we zo verhullend? Het zal je maar overkomen dat de buurman een hoger salaris heeft. Je kunt natuurlijk blij zijn voor je buurman, maar het feit dat hij een grotere auto en meer vakanties kan bekostigen wordt niet altijd als even positief ervaren.
  • Nederland is een overgereguleerd land, dat maakt het voor veel buitenlanders juist aantrekkelijk om hier te leven. Immers, alles is geregeld van de geboorte tot het graf. Voor veel Nederlanders is dat juist betutteling en willen ze meer vrijheid. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde, zoals in de Verenigde Staten waar het ieder voor zich is of binnen het koninkrijk Curaçao. Daar waar corruptie aan de orde van de dag is en in de mindere wijken het dievengilde woont. Niet voor niets dat je alarm op je huis en tralies voor je ramen moet hebben. Vergeet ook niet je goud thuis te laten als je de stad in gaat.
  • Natuurlijk mag bij deze voorbeelden het weer niet vergeten worden. We kreunen en steunen wat af met dit warme weer. In plaats van dat we het warme zuiden met het heerlijke vakantieweer wat dichterbij halen, kreunen en steunen we wat af. Niet dat het de gewenste verkoeling oplevert, maar we kunnen wel weer de gal spuwen. Zet het badje buiten of ga naar een open water en geniet!

En dan is er balans…
De meningen lopen uiteen hoe goed een negatieve insteek is. Zo nu en dan jezelf uiten wat je bezighoudt c.q. frustreert, kan zeker opluchten. Echter, ook hier gaat het om de balans. Je voelt je lichter als je de zonnige kant van zaken in durft c.q. wilt zien. Als dat niet je natuur is, dan moet je er een soort tweede natuur van maken. Steeds alert zijn op je negativiteit en eerst even nadenken of het een automatisme is of dat het een gefundeerde negatieve opmerking is. Natuurlijk gaat dat niet van het ene op het andere moment, maar bewustwording is wel een begin.

Eigenlijk is het niet meer dan in alle rust, echt realistisch én in balans kijken naar een situatie en dan pas een mening vormen en uiten. Nog een flinke weg te gaan…

2/8/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook