We're in beta!

Krapte op de arbeidsmarkt

We hebben er momenteel de mond vol van … de krapte op de arbeidsmarkt. We komen technische mensen te kort, bouwvakkers en noem maar op. Toch mopperen we ook over het gegeven dat er zoveel buitenlanders in Nederland komen werken. Behalve het gegeven dat je het nooit voor iedereen goed doet, liggen een aantal aspecten rond de arbeidsmarkt wel wat genuanceerder dan slechts meer werk dan mensen.

Bouwvakkers in het westen van het land
In het westen van het land schreeuwen ze om bouwvakkers, maar de bouwvakker in overige delen van het land – en even geen werk heeft – gaat niet naar het westen. Dan moet hij dagelijkse de file in of hij moet verhuizen en dat doen we om allerlei redenen ook niet. Dat maakt dat je een vreemd beeld krijgt bij enkele duizenden bouwvakkers die in het westen zo aan de slag kunnen, versus een vergelijkbaar aantal bouwvakkers elders die niet of nauwelijks werken en een uitkering genieten.

Vies en zwaar werk
Tel daarbij op dat er in de industrie, bijvoorbeeld spuiterijen of verzinkerijen, ook een tekort is aan mensen. Als je naar de werklozen in Nederland kijkt, zou een gedeelte van deze mensen – met een stukje opleiding – zo aan de slag kunnen. Op het moment dat je een verdwaalde sollicitant aan de lijn krijgt en het werk uitlegt, dan vindt hij dat toch te zwaar en te vies werk … hij kijkt wel even verder, is het geijkte antwoord.

Buitenlanders in Nederland aan het werk
En dan zijn er buitenlanders die gewoon aan het werk willen en in eigen land niet aan de slag kunnen of voor een fooi moeten werken. Zij pakken het werk wel op en doen al dat werk dat men in Nederland niet wil doen of voorzien is van een scala aan eisen. In die mate dat het niet interessant meer is voor een werkgever om hem of haar in dienst te nemen.

Al met al voelt het alsof we, mogelijk ietwat gechargeerd, een verwend volk zijn. Ik maak het met grote regelmaat mee en betreft al lang geen incident meer. Natuurlijk zitten we weer in een economische piek en dit zal enig moment ook weer anders zijn. Mogelijk zijn die buitenlanders dan hier ingeburgerd en hebben hier ook een bestaan opgebouwd. Zij gaan dan niet meer weg, omdat wij dat werk niet hebben willen doen. Vreemd toch, dat we ons er over blijven verbazen.

24/8/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook