We're in beta!

Het weer …

Ik kan me geen land voorstellen waar zoveel over het weer gesproken wordt dan in Nederland. Het is té warm, te koud, té nat of té droog. Waar het in de meeste conversaties op neer komt is dat het eigenlijk nooit echt goed is. We zijn er letterlijk en figuurlijk, dagelijks mee bezig.

Er is altijd wat met het weer…
Hoewel Nederlanders wereldwijd altijd hoog in de lijst van “tevreden” inwoners staan, kan ik me niet voorstellen dat dit ook over het weer gaat … of misschien toch wel. Feitelijk vinden we het nooit goed, want als we over de 30 graden Celsius gaan, dan is het eigenlijk te warm om te werken en lijkt ons brein het te begeven. Heb je airco dan word je er ziek van, heb je geen airco dan zit je in een sauna en werk je buiten dan kan je er niet tegenop smeren en verbrand je levend.

Slaat het weer om naar (eindelijk) regen, dan vinden we het weer vervelend om een jas aan te moeten trekken. Het enige voordeel aan regen is dat je je tuin niet hoeft te sproeien. Sukkelen we met wat regenachtige dagen richting de herfst, dan mopperen we dat we geen zomer gehad hebben. Waar bestaat die zo gewenste zomer dan uit? Niet te warm, niet te koud en niet te nat. Eigenlijk wat we de meeste jaren hebben dus.

Als we tijdens de koude maanden niet echt kou hebben, dan hebben we geen winter. Echter, ligt er wat langer sneeuw die een beetje viezig wordt, dan mopperen we daar weer op. Blijven de ijsbrokken aan de auto hangen, komt de auto niet eens meer van zijn plaats of glijden we uit omdat niet iedereen zijn stoepje netjes schoon veegt. Misschien wel in figuurlijke zin, maar zeker niet in letterlijk zin.

Altijd hetzelfde weer
Ik heb op Curaçao gewoond en daar kan je spreken over weer wat meer gelijkmatig is. Warm met een lekker windje en natuurlijk zijn er drogere en natte perioden. Vergelijk je het met Nederland dan is het vrij gelijkmatig te noemen. Daar moet je van houden of niet, maar als ik kenbaar maak dat me dat op het eiland wel aanspreekt, krijg ik gegarandeerd te horen dat juist in Nederland die vier seizoenen zo prettig zijn.

Je weet wel die vier seizoenen waar het altijd net niet is, zoals jij het alles prettig ervaart en waar je dagelijks hele gesprekken over kunt voeren tijdens de koffiepauze, bij het avondeten of als borrelpraat. Ik weet het … en toch blijf ik me er over verbazen.

9/8/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook