We're in beta!

Rust maakt lui

Er wordt wel eens gezegd dat het goed is ‘even’ in rustiger vaarwater te zijn met je personeel. Kan iedereen weer op adem komen, kleine achterstanden wegwerken en meer dingen doen die anders blijven liggen. Klinkt goed, maar er zit ook een addertje onder het gras.

Even een tandje lager
Natuurlijk kan iedereen weer op adem komen als je met name in een sterk op productie gerichte omgeving werkt en er komt minder werk op je af. Toch wordt deze adempauze in de praktijk maar mondjesmaat omgezet naar achterstallige taken wegwerken. Dit heeft niet zelden te maken met het gegeven dat het ook minder leuke werkzaamheden zijn.

Wat doen we dan? We schroeven het werktempo omlaag en zijn dan alsnog bezig met de dagelijkse werkzaamheden. Nou hoeft dat op zich niet heel erg te zijn, zeker niet als er niet zoveel achterstallige werkzaamheden te doen zijn. Echter, het probleem zit hem in het moment dat de drukte weer toeneemt.

Lui of toch niet?
Het opschakelen naar een hoger werktempo, een tempo dat vóór de rustige periode gewoon werkte, lukt niet helemaal. Mensen roepen plots dat het zo druk is en ze het allemaal niet aankunnen. Er moet overgewerkt worden of er moeten mensen bij. Vreemd eigenlijk, want terugkijkend lukte datzelfde werktempo eerder wel en kwam het werk af. Dat maakt het feitelijk een kul argument, maar wordt wel als zodanig ervaren.

Maakt dat mensen dan echt lui? Ja en nee … want men ervaart het echt zo. Dat maakt ook niet dat ze niets willen doen, maar dat lagere tempo was wel lekker werken. Een nevenargument is dat men voor dat tandje erbij ook niet meer uitbetaald krijgt. Eigenlijk wordt e.e.a. nu omgedraaid.

Hoe op te lossen?
Als de rustige periode maar lang genoeg duurt, dan slijt het ‘rustig aan’ tempo erin en krijg je er nog maar moeilijk uit, in ieder geval zonder gemor. Praat je over een kortere periode, dan kan je achterstallige klussen inbouwen en ook daar een harde deadline aan stellen. Afhankelijk van de werkomgeving, moet je daar ook daadwerkelijk op toezien.

Of nu de conclusie is dat je het maar beter altijd heel druk kan hebben, wil ik niet stellen. Maar periodiek de thermometer in deze processen houden, kan geen kwaad.

20/07/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook