We're in beta!

De waarde van zakelijk succes

Er is niets mis met zakelijk succes nastreven, maar je kunt er ook in doorslaan. Zelfkennis en in iedere rol de highlights eruit halen, is hét begin voor groei. Dit levert je tevens op dat je niet zozeer in de toekomst leeft, maar ook en vooral in het nú.

Je komt niet verder binnen een onderneming en dit heeft te maken met mensen die je niet op je waarde schatten, jaloezie van een naasthogere of de onderneming zegt vooruit te willen, maar meer omdat het zo ‘hoort’ dan dat men ook echt wil. Het kunnen allemaal redenen zijn dat jij voor jezelf beslist dat je professionele loopbaan anders moet. In plaats van direct om je heen te kijken, kan je ook eens kijken wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Denk hierbij aan sfeer, type mensen, ambities onderneming etc. Op dat moment schep je de omgeving waar jij goed in kunt gedijen en dat waarde heeft voor de onderneming én jezelf. Om belemmerende schaduwen te voorkomen, groeit alles immers het beste als het gezamenlijk op gaat.

Daarnaast moet je voor jezelf bedenken waar je kwaliteiten nu echt liggen. Als je niet meer geregeerd wordt angst, dan kan je ook boven jezelf uitstijgen en bedenken waar je in een functie nu echt gelukkig van wordt. Hoewel het vaak zo vanzelfsprekend is, hoeft een hoger gekwalificeerde functie dan ook niet de standaard te zijn en is succes meer dan een grotere zak met geld. Als je hier mee aan de slag gaat, komen alle aspecten voorbij die maken dat je het platform creëert waarin je optimaal kunt functioneren. Alleen ….

Er zit wel een addertje onder het gras. Dit addertje heet zelfkennis. De hemel in geprezen worden door een partner, vriend of collega is prettig, maar kan hij of zij het op waarde schatten of hebben we het over “in het land van de blinden is eenoog koning”. In het eerste geval zou ik zeggen, ga ervoor. In het tweede geval ligt dat wat genuanceerder, want je kunt ook enorm onderuitgaan. En ja, groei doet ook wel eens pijn.  Echter, succes na (blijven) streven, maar wat uiteindelijk niet meer zal zijn dat ‘grijpen naar’, levert je ook als mens geen groei op, kan tot frustratie of verzuring leiden en al helemaal niet een gevoel geven dat je een gelukkig en content mens bent. Uiteindelijk gaat het daar toch om.

16/06/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook