We're in beta!

Troep en plaatsvervangende schaamte

Is het zeuren of zijn de mensen aan het verharden en vervuilen? Het valt me op, ik stoor me eraan en voel onmacht, omdat ik het niet kan veranderen ….. Moet ik het dan maar accepteren …..

Het is nog vroeg, de schemering is ingezet en het lijkt erop dat het weer een mooie lentedag gaat worden. Mijn hond laat ik los op het grasveld, met de poepzakjes in de aanslag. Ik loop langs een aangemeerde riviercruiser. Zo’n cruiser waar oude(re) mensen lekker vanaf het dek de rivieroevers kunnen bekijken, hun natje en droogje dicht bij hebben en zo nu en dan een meestal oud stadje bezoeken. Gorinchem is er zo een.

Op die boot is het nog stil, behalve wat obers en schoonmaakpersoneel, is het gedeelte van de slaapvertrekken stil en donker. Natuurlijk, het is nog vroeg en als je de tijd aan jezelf hebt, waarom zou je dan zo vroeg uit de veren gaan. Ik wel, ik moet zometeen aan het werk en mijn hondje moet voor die tijd even lekker hebben kunnen rennen, spelen, poepen en plassen.

Buiten de Waterpoort is het zo vroeg in de ochtenduren goed toeven, behalve een oude man op de fiets die dagelijks zijn rondjes komt rijden en een enkele jogger, is het er rustig. Een grote rijnaak zoeft vrijwel geruisloos door het water van de Waal die we bij Gorinchem de Merwede noemen. Het enige geluid komt van het water dat tegen de wal klotst en een weg fladderende eend, die mijn hondje te dichtbij vindt komen.

Troep, troep en nog eens troep
Dan zie ik een man bij de houten tafels op het grasveld staan. Die man zie ik regelmatig alle flessen met statiegeld vergaren die de feestvierders van die avond er voor achter hebben gelaten. Mogelijk heeft hij het niet breed of hij haalt het op voor de lokale vereniging … en waarom ook niet. Het geld ligt letterlijk op straat. Wat me op hetzelfde moment ook opvalt, is dat de tafel vol met troep ligt. Daar is gisteravond absoluut een feestje gevierd en dat is prima, maar niemand heeft eraan gedacht de troep die ze achterlaten ook even in de afvalbak te doen. Gek toch, zouden ze thuis ook zo opstaan van tafel en een puinhoop achterlaten. Mijn vermoeden is dat dit niet het geval is.

Maar ja, buiten komt de schoonmaakdienst dagelijks langs, die legen de afvalbakken en harken alle troep die wij niet netjes weggooien weer bij elkaar. En als ik even goed rond kijk op het veld zie ik werkelijk overal troep. Op, onder en naast de bankjes vind ik lege bier- en wijnflessen, plastic glazen, lege chips zakken, omhulsel van zonnebloempitten, complete wegwerk barbecuesetjes en de botten van hetgeen de avond ervoor op de barbecue gegooid is. Nu wens ik iedereen graag alle goeds toe, maar als de afvalbak nou maximaal vijf meter bij je vandaag staat, is het dan een te grote moeite om je afval erin te doen?

Voor alle zekerheid check ik ook even of die afvalbakken niet overvol zitten, ik loop er tenslotte toch langs. Nee, bij lange na niet. Op zo’n moment gaat bij mij even het licht uit. Zijn wij van een schoon volk een vies én arrogant land geworden? Roepen we denigrerend dat die reinigingsdienst het maar moeten doen, want daar krijgen ze toch voor betaald of is het gewoon stoer gedrag? Ik weet het niet, maar krijg last van plaatsvervangende schaamte. Ik schuif zoveel als mogelijk alles richting de afvalbak met mijn schoenen, want aan de kapotte bierflessen op de grond kan zowel mens als dier zich verwonden.

Gemiddelde stad?
Tenslotte moet ik ook nog achter mijn hond aan, want die afgekloven kippenpoten in het gras ruiken aantrekkelijk voor mijn hond. Ik loop verder en bedenk me dat ik me kapot erger aan de puinhoop die mensen in de natuur denken achter te kunnen laten. Ik weet niet of Gorinchem maatgevend is, maar het schijnt wel de meest gemiddelde stad van het land te zijn, dus ja als dat waar is denk ik dat Gorinchem toch wel maatgevend is. Dat zegt veel over de mensen in Nederland … en daar maak ik me dan weer zorgen over.

Ik ga verhuizen, ik ga weg uit Gorinchem, maar had het stadje met een prettiger gevoel achter willen laten.

20/04/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook