We're in beta!

Januari, de maand van de spiritualiteit

Om een of andere redenen moeten we steeds vaker dagen, weken of maanden met een bepaald thema hebben. Op de radio hoor ik dagelijks wat voor thema een dag heeft en soms zijn het er zelfs meerdere. De week van … en vul het zelf maar in. Qua maanden is januari bijvoorbeeld de maand van de spiritualiteit en om dat onderwerp maar eens bij de kop te pakken … wat kunnen we er mee, moeten we er überhaupt wat mee of is het maar iets om allerlei commerciële zaken aan op te hangen?

Nou ben ik een groot voorstander om spiritualiteit toe te laten, want goed toegepast verruimt het je blik. Heb je meer mogelijkheden om populair gezegd ‘out of the box’ te denken en kijk je met een wat bredere blik de wereld in. Maar bij ‘goed toepassen’ hoort ook een verklaring, want wat is spiritualiteit eigenlijk? Dat bekende Chinese Boeddhabeeld waar een goed doorvoede Chinees op een liefdevolle manier de wereld in kijkt in huis zetten of is het wierook branden om qua geur ‘in the mood’ te komen of is het mediteren voor je eigen gemaakte altaartje?

Het kan alles of niets zijn … zolang het maar niet echt om de uitingsvorm gaat, maar om wat spiritualiteit echt is. Wikipedia zegt er over: “Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.”
Met name dat laatste vind ik relevant. Immers spiritualiteit is, mits goed toegepast, helemaal niet zweverig of vaag. Die innerlijke reis die je kan verrijken, kan je zoveel extra’s geven in je (dagelijks) leven. De enige ‘maar’ die er aan zit, is dat het niet vanzelf gaat. Verschillende Boeddhabeelden, altaartjes of wierookbranders in huis gaan het niet voor je doen. Je moet het zelf doen, het is hard werken om dat bewustwordingsproces te vervolmaken … of er minimaal een poging toe doen.

“Zen is net een kopje thee: het smaakt christenen net zo goed als boeddhisten.” Pater Enomiya Lasalle

Als het dan toch de maand van de spiritualiteit is, dan kunnen we er net zo goed wat handvatten aan geven. Soms is het gewoon heel praktisch toepasbaar in de vorm van zaken die dagelijks om je heen plaatsvinden.  Enkele voorbeelden …

Tip 1. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon. Dat ding piept, zoemt, en pingt wat af op een dag met al die apps. Dat haalt je regelmatig uit je concentratie. Je kiest er immers zelf voor om alles bij te houden of om het te bekijken wanneer het je wellicht beter uitkomt. Zet al die geluidjes, behalve de telefoon zelf, uit en je neemt alles door op een moment dat het je uitkomt en je het alle aandacht kunt geven.

Tip 2. Las dagelijks enkele momenten van pure stilte in. Gewoon om de gedachten van dat moment even de ruimte te geven. Dit kan op het werk tijdens een pauze, thuis als je aan tafel zit voor de maaltijd of in de auto onderweg naar huis. Even geen geluid, geen radio of tv, geen huisgenoten die door blijven ratelen of collega’s die de dagelijkse nieuwtjes met je willen delen (of jij met hen). Even niets en je gedachten laten gaan, waar ze als vanzelf naar toe gaan.

Tip 3. Neem dagelijks iets in je op om positief en/of dankbaar voor te zijn. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, want je moet het voor jezelf uit kunnen leggen. Een hachelijke situatie op het werk, welke uiteindelijk tot een goed eind is gekomen of wat in ieder geval goede leermomenten opgeleverd heeft. Die grappige tekening van je kind of het kind van een ander. Een kind dat speciaal voor jou een tekening heeft gemaakt of desnoods de buurvrouw die na verschillende keren vragen de radio naar een normaal geluidsniveau terugbrengt.

Het gaat er niet om dat je slechts in januari hier actief mee bent, omdat iemand bepaald heeft dat januari de maand van de spiritualiteit is. Het gaat er om dat het onderdeel van je leven wordt en als vanzelfsprekend. Maar januari kan wel een mooi moment zijn om er mee te beginnen, want dat hele ‘zen-zijn’ is misschien zo gek nog niet. Dat is ook spiritualiteit, heel praktisch, heel simpel…

16/1/2018

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook