We're in beta!

De detailhandel telt zondag het geld

Als je niet echt van shoppen houdt, is het winkelcentrum deze dagen een hel en blijf je er liever weg. Maar ja, een mens heeft wel eens een boodschapje nodig of er komt onverwacht visite en je wilt nog iets lekkers halen. Dan moet je wel …

Het is zaterdag rond een uur of tien als ik toch nog even naar de Hema en de bakker moet. Winkels waar ik, zo denk ik op dat moment nog, normaal kan winkelen. Als ik voor de Hema sta, is het er al erg druk en hoewel het er een ‘speciale sale’ lijkt, is dat niet het geval. Mensen lopen rond en gooien het winkelmandje vol met lekkernijen, make-up, sieraden, kook- en hobbyspullen. Het is ook niet een kwestie van bekijken wat er gekocht gaat worden, maar men gooit gewoon het mandje vol.

Is de juiste letter er niet meer dan kopen we toch de S of de P of we kopen ander snoep. Wel in overvloed natuurlijk, want in die tijd leven we en mag het. Ik krijg de indruk dat we aan het compenseren zijn voor de voorbije relatief magere jaren, tenminste als je daar in Nederland überhaupt over kunt spreken.

Bij make-up gedragen we ons net het tegenoverstelde van hoe de economie draait. Voeren glitters en glimmers de boventoon in de magere jaren, want dan kunnen we in ieder geval rond feestelijkheden uitpakken met een vorm van (gevoelsmatige) weelde. In de economisch betere jaren is alles meer ingetogen, hoeven we niet zo te shinen en is het spreekwoord ‘less is more’ absoluut van toepassing.

Bij de bakker is het al niet anders, want behalve het brood … wat inmiddels veel wordt ingewisseld voor luxebroodjes in alle soorten en maten, wordt er gebak ingeslagen, pepernoten al dan niet voorzien van een laagje chocolade en heel veel chocoladeletters in allerlei variëteiten. Hét comfortfood allertijden en geeft ons in no time het ‘prettige gevoel’.

Ik loop op de terugweg langs verschillende winkels, Rituals puilt uit, Xenos loopt langzaam vol en de plaatselijke juwelier heeft rond dit vroege tijdstip ook al de nodige klanten. Detail handelend Nederland zal aan het eind van de dag zeker content zijn en daar waar geen zondag openstelling is, zal de winkelier het (vele) geld tellen … en dan heb ik het nog helemaal niet over de onlinewinkels.

Als ik dit dan combineer met waar wij ons regelmatig druk over maken, zoals zwarte Piet die alleen roetvegen mag hebben of toch regenboogkleuren, Maxima die slippers draagt op een Antilliaans eiland, de bodemloze put die ‘zorg’ heet en iedereen schijnt te weten hoe het echt moet en het weer dat ook nooit oké is … dan denk ik dat het nog niet zo slecht toeven is in Nederland. Ik denk dat er mensen zijn die het slechter hebben en dan heb ik het niet slechts over de mensen in de derdewereldlanden. Even een uurtje winkelen helpt me gelukkig wel te relativeren.

3/12/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook