We're in beta!

Een feestje in de polder

Om een soort jubileum te vieren gaan we met een aantal mensen gourmetten en aansluitend bowlen. Met bowlen maak je mij niet blij, maar een gezellige avond met collega’s is nooit verkeerd. Nu speelt hier wel iets extra’s mee en dat is het gegeven dat ik de helft maar kan verstaan. Enerzijds door de harde livemuziek en anderzijds omdat ze die collega’s de Nederlandse taal nog niet echt machtig zijn.

Voor het werk wat deze heren doen haalt menig Nederlandse werkzoekende de neus op. Dit heb ik uit eerste hand, want het is namelijk een van mijn verantwoordelijkheden. Zelfs het UWV gaf me eerder al mee, dat de kans relatief klein zou zijn dat ik voor die vacature mensen zou vinden. Nu mag je niet generaliseren, maar we hebben nog steeds een grote groep bijstandsgerechtigden en laat ik het niet te bond maken, maar toch zeker wel 20% zou dit werk moeten kunnen doen óf willen leren. Die mogelijkheden bieden we in de vacature namelijk ook. In 10 maanden tijd heb ik slechts 3 mensen aan de telefoon gehad die meer informatie wilde hebben en het fysieke werk toch niet helemaal “hun ding vonden” … wat dat dan ook mag betekenen. Met een marktconform salaris, goede reiskostenvergoeding, mogelijkheden om te leren en een prettige werksfeer, doe je het toch niet zo goed als werkgever. Tja, dat fysieke werk, met je handen willen werken, dat is toch wel steeds meer een euvel.

Hoe dan ook, Polen zijn niet bang zich vies te moeten maken, zijn niet lui en maken zelf de sfeer wel. Bijkomend nadeeltje is dat je als werkgever net iets meer moet ondersteunen en dat is onder meer helpen bij huisvesting en school regelen om Nederlands te leren. Maar ja, de productie kan niet vastlopen simpelweg omdat er nauwelijks Nederlanders zijn die dit werk willen doen.

En op enig moment heb je wat te vieren en ga je bijvoorbeeld zoals wij gourmetten en bowlen. De zaal is bekend en als we onze plaats toegewezen hebben gekregen, geef ik mijn ogen de kost. Die gourmetapparaten moeten immers toch nog even opwarmen. Alsof de hele regio zich bij het eten, livemuziek en vooral het vele drinken wil laven aan het ‘even niets moeten en hoeven’. Dat ziet er koddig uit, want waar de ene groep al zowat op de kop de avond doorbrengt na het nuttigen van één biertje, zit er in een andere hoek een stel wat rustig maar gestaag door drinkt en nauwelijks wat te bespreken heeft. Waarschijnlijk zo’n stel wat al vele jaren samen is, feitelijk zijn uitgepraat tegen elkaar, maar waar het samenzijn een soort comfortabele situatie is waar men toch liever in blijft hangen. Of het damesgezelschap, waarbij een van de dames de haren recht omhoog heeft staan. Fascinerend! Aangezien het haar vele centimeters de lucht in steekt, ben ik erg nieuwsgierig naar haar haarlak. Ik bedenk me dat je van zo’n dame ook vooral geen kopstoot moet krijgen.

Iedereen slaat de dansende menigte gade en eerlijk, niet iedereen is even soepel in de heupen en dat kan er amusant uitzien. Nu zeg ik niet dat ik Ginger Rodgers van het duo met Fred Astaire ben, maar ik kan wel maathouden. Helaas is dat niet iedereen gegeven en dat is soms tenenkrommend. Maar ach, als mensen er zelf plezier aan beleven, wie ben ik dan om daar iets van te vinden. Ik draai me weer even om en aanschouw de Poolse mannen nog steeds veel eten én drinken. Nou staan ze daar natuurlijk ook om bekend, maar niet om het verspillen van drank. Een van deze heren echter wel, want als je het voor elkaar krijgt binnen het uur 4x een glas bier op tafel om te stoten, ben je hier een grote jongen in. Niet zozeer door de alcohol die hij genuttigd heeft, maar gewoonweg omdat hij een beetje klunzig is … en dat is hij ook op het werk. Omdat het verder een wereldgozer is, nemen we dat maar voor lief.
Enkele houden het tegen het eind van de avond voor gezien, maar de Poolse populatie gaat nog even door met bowlen én drinken. De ene is fanatieker dan de ander, maar zolang ze een team vormen is het goed. Laten we dat nu voor het werk ook zo belangrijk vinden! Het was nog lang onrustig in het dorp….

12/11/2017

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook