We're in beta!

De invloed van reclame

Natuurlijk is het een bekend gegeven dat als reclame maar vaak genoeg voorbij komt, dit minimaal ergens in het achterhoofd blijft hangen. Toch merk ik aan mezelf, of ik denk dat te merken, dat ik niet echt bevattelijk ben voor reclame. Ben ik dan een van die uitzonderingen op de regel?

“Uiteindelijk blijft ook bij jou die reclame hangen” zei laatst een marketeer tegen me en ja, het is zijn broodwinning, dus heeft hij eigenlijk geen andere keuze. Dat heeft me wel aangezet tot het analyseren van mij koopgedrag. Zo ben ik momenteel bezig met nieuwe meubelen en bekijk van een afstand wat ik precies doe, als ik weer even tijd heb om me er in te verdiepen. Ik krijg her en der goed bedoelde adviezen, als ik google dan slaan de reclames me rechts en links om de oren en toch doe ik daar niets mee. Ik vorm mijn beeld aan de hand van wat ik bekijk, ga naar wat willekeurige meubelwinkels om het zit, hang of ligcomfort uit te testen en bedenk dan, meestal met behulp van internet, welke het gaat worden. De keuze kan zowel via internet als de winkel concreet worden.

Wellicht zijn meubelen niet representatief en moet ik het meer zoeken bij de dagelijkse boodschappen. Ik luister in de ochtend altijd naar ‘Evers staat op’ en neem op het tijdstip dat ik in de auto zit, altijd een reclameblok mee. Behalve dat ik me er groen en geel aan erger, vind ik veel reclames stompzinnig en lijkt men uit te gaan van een IQ wat niet hoger ligt dan 85. Hoewel ik een goed in elkaar gezette reclame nog wel kan waarderen, met name om de creativiteit die er in gelegd wordt,  is enige creativiteit of vindingrijkheid bij de meeste reclames ver te zoeken.  En of ik nu een drogisterijketen of een grootgrutter voorbij hoor komen, het komt niet binnen.

In de supermarkt loop ik dan ook altijd de rijen af van de spullen die ik wekelijks in huis haal en bepaal daarnaast of ik wat af wil wisselen c.q. iets extra’s koop om vervolgens naar het aanbod in het betreffende schap te kijken. Hierbij is niet het schreeuwende karakter van de verpakking  of de superstuntprijs doorslaggevend, maar waar mijn smaak me naar toe brengt.  Het feit dat ik niet graag ‘winkel’ helpt misschien mee aan het gegeven dat ik reclame links laat liggen.

Is er dan geen enkele uitzondering? Nou … misschien, ik heb wel iets met verandering c.q. verbeteren. Dit zit in mijn werk, dus daar kom ik niet omheen. Echter, de combinatie met functionaliteit is bij mij erg groot. Veranderen om het veranderen, en dan mogelijk bevattelijk zijn voor al het moois wat me aangeprezen wordt, is niet mijn ding. Ben ik bezig met een verandertraject en komt er iets om de hoek dat een proces vergemakkelijkt, meer ruimte en/of kansen weet te bieden, dan ga ik daar wel in mee.  Zo’n nieuw product of dienst moet je aanprijzen, anders weten de mensen het niet. Dus al met al kan ik concluderen dat ik niet helemaal ongevoelig ben voor reclame en heel misschien kan het niveau gemiddeld genomen ook iets boven een IQ van 85 gebracht worden.

29/9/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook