We're in beta!

Willen leren van je fouten, is een leven lang leren


Ik kom nog wel eens mensen tegen die alleen maar vooruit gaan. Op zich is daar niets mis mee, want ik ga ook graag vooruit. Echter, wat ik persoonlijk dan wel eens mis is het achterom kijken. Wat is er niet helemaal goed of ronduit fout gegaan en vooral hoe kan ik daar in de toekomst van leren? Vooruit gaan om te verbeteren.

Iedereen maakt fouten in zijn leven en dat is niet erg, zolang je er maar van leert. Dat begint al in je vroege jeugdjaren. Je vader of moeder zet je na iedere val van de fiets weer op diezelfde fiets. Immers, het gaat iedere keer iets beter om de balans te bewaren. Op enig moment fiets je plots weg met de volledige balans. Je hebt weer wat geleerd en je vergeet het nooit meer.

Zo gaat dat met alles en dat is het mooie van het leven, want de mens zit zo in elkaar dat je het allemaal opslaat. Het is dan ook frappant om te zien dat een groep mensen niet wil leren van de fouten die ze eerder gemaakt hebben. Er zijn blijkbaar andere zaken belangrijker in het leven. Denk hierbij aan de crisis die nog niet zo lang achter ons ligt en we allemaal beterschap hebben beloofd … inclusief de banken. En toch is het ‘grote graaien’ op een andere manier gewoon doorgegaan en zijn kritische journalisten soms de nagel aan de doodskist van een van die graaiers. Was beter worden dan niet de drive, maar was meer geld de enige drijfveer?

Of we willen het hoogste ambt bezitten, want dat is pas macht. En dan krijg je een volslagen niet capabele president die ook nog eens wereldwijd een behoorlijke vinger in de pap heeft. Alle signalen staan op alle fronten en alle plaatsen op rood. Echter, behalve narcistische trekken heeft deze president de grootste oogkleppen ter wereld op en weet niet wat het is om af en toe om te kijken en te bezien wat fout is gegaan en wat beter kan. Niet beter worden (en daarmee een land verder helpen), maar macht is de enige drijfveer?

Maak ook dichterbij valt het me op, want sommige ondernemers waar ik mee te maken heb lijken ook niet met enige regelmaat om te kijken. Kijken wat er de afgelopen periode goed is gegaan en wat niet, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Zich niet realiserend dat ze zichzelf en mogelijk hun directe omgeving te kort doen. Ik ben naarstig op zoek naar de drijfveer … geld, aanzien, egoïsme … het kan van alles zijn realiseer ik me.

Zonde is dat toch, want er valt zoveel meer uit het leven te halen en leren kan zo leuk zijn. Ik heb gelukkig goed leren fietsen met behulp van mijn vader. Een vader Piet die eindeloos achter mij en mijn fiets aan bleef rennen en mij uiteindelijk letterlijk en figuur in het zadel kreeg. Ik ben hem voor deze levensles nog steeds dankbaar, dank je pap!

11/6/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook