We're in beta!

Leeftijd is niet alles bepalend

Om de titel van dit artikel maar meteen te corrigeren, in sommige gevallen wel. Immers, bij verschillende beroepen is de pensioengerechtigde leeftijd ook daadwerkelijk met pensioen gaan. Ook als je nog even door zou willen gaan. En na je 25ste begint je lichaam al met de aftakeling en dus is het logisch dat als je het dubbele bent, er al een en ander in niet al te beste staat meer is. Maar daar hebben we iets nieuws op gevonden namelijk “vijftig is het nieuwe veertig” en “zestig is het nieuwe vijftig”. Ja ja, we snoepen er maar wat graag een jaar of tien af. Maar is dat ook nodig?

Dat de mens vroeger eerder dood ging is bekend, de mens is er goed in geworden het menselijke lichaam “onder controle te houden” of eigenlijk deels zelfs de conserveren. Is het niet door gezond te leven en te eten, dan is het wel de plastisch chirurg die met zijn naald en draad de ouderwetse strijkbout vervangt. De ene wil het glad gestreken en de ander vindt die rimpel wel prima zo.

Wat me echter blijft verbazen is dat mensen het uitspreken van de leeftijd soms zo vervelend vinden. Of ze snoepen er wat jaren vanaf of ze spreken het niet uit of gebruiken de term “ik ben de nieuwe 40-tiger”. En eigenlijk alleen om dat “we”, wie dat ook mag zijn, 50 jaar een vervelende leeftijd vinden. Je bent dan oud en je hoort er niet meer bij of zit aan de verkeerde helft van de leeftijdsstreep.

Dat laatste is gewoon de realiteit en ben blij dat de gezondheidszorg, ook al zeuren we er veel over, zo ver is dat we 80 jaar of meer kunnen halen. Als 50-tiger is de kans aanwezig dat je nu eenmaal al opa of oma bent en ja, we associëren dat met oud zijn. Echter, gaat het er niet om dat je de buitenwereld laat denken en zeggen wat ze vinden en je uitgaat hoe jij je voelt. Hoe je binnenkant in elkaar zit. Ben je dan niet voor niets 50 jaar geworden en zou jij je opgedane wijsheid niet moeten laten spreken? Wijsheid die in het Oosten zo gerespecteerd wordt. Laat leeftijd eens voor wat het is … slechts een getal!

18/6/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook