We're in beta!

Boost je natuurlijke energie

Ieder mens heeft een eigen energiepatroon en wordt gestuurd door allerlei natuurlijke ritmes die in het lichaam een functie hebben. Het ene proces verloopt snel en het andere traag, zo heeft ieder proces een eigen soort klok. Door heel bewust met deze processen om te gaan, manage je als het ware je natuurlijke energie. Zo zal je eerder bewust zijn van het feit dat je energie bijvoorbeeld een boost kan gebruiken en wanneer je even pas op de plaats moet maken. Haal er uit wat iets voor je doet en doe er je voordeel mee.

 

Wat is natuurlijke energie?
Bij de snelle en langzame ritmes in je lichaam, die samen je energiepatroon vormen, moet je onder meer denken aan:

 • bloedsomloop
 • slaap- en waakritme
 • spijsvertering
 • ademhaling
 • menstruatiecyclus

Al deze processen hebben een eigen klok en dat hangt weer samen met je biologische klok. De biologische klok geeft als het ware de maat in het lichaam aan en zorgt ervoor dat de verschillende ritmes in harmonie kunnen functioneren.

De basis ligt vast en soms moet je je aanpassen
Bij je geboorte liggen de meeste zaken vast en hoewel je om verschillende redenen in sommige ritmes verandering aan kunt brengen, zal dit zelden in positieve zin voor je natuurlijke energie uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan je natuurlijke waak- en slaapritme. De van nature vroege vogel, voelt zich doorgaans niet beter als hij of zij een gat in de dag slaapt. Andersom geldt dit ook, want een avondmens heeft nogal eens moeite met de eerste ochtenduren.

Soms kan het niet anders, want als langslaper kan je niet tegen je werkgever zeggen dat je pas om elf uur begint, omdat je eigenlijk in die vroege ochtenduren niet goed functioneert. Strikt genomen ben je in het ritme van je natuurlijke energie wel productiever, maar dat moet maar net passen in het werk wat je doet.

 

Manage je natuurlijke energie
Energie
Bij natuurlijk energie hebben we het over drie componenten, te weten:

 • fysiek: conditie en fitheid
 • emotioneel: flexibiliteit, emotie en humeur
 • mentaal: beslissingen nemen, oplossingsgericht denken en oorzaak-gevolg consequenties

Alles oké of moet er iets een boost krijgen?
Om je eigen natuurlijke energieniveau vast te stellen, is het van belang te weten wanneer je je op alle vlakken comfortabel voelt. Populair gezegd noemen we het ook weleens “goed in je vel zitten”, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Als dat zo is, dan kan je dat als nulpunt zien en ben je vervolgens in staat te bepalen wanneer je eraan toe bent om jezelf een boost moet geven, als dat nodig blijkt.

Neem voor het nulpunt in grote lijnen de volgende aspecten in ogenschouw:

 • Fysiek voel je je goed, want je zit comfortabel in je lijf. Je hebt geen pijntjes of overgewicht waar je daadwerkelijk last van hebt (denk hierbij aan ernstig overgewicht).
 • Bij emotionele aspecten moet je denken aan het niet hebben van ballast uit het verleden die ergens in het heden op drukt. Denk hierbij aan niet goed verwerkt verlies van een naaste. Bovendien heb je niet met de regelmaat van de klok een humeur om bij weg te duiken of emoties die ogenschijnlijk als vanuit niets opdoemen.
 • Mentaal ben je sterk en ben je in staat een goede inschatting te maken van zaken om je heen, zoals oorzaak en gevolg bepalen. Je ziet niet alleen de negatieve kant van het leven (je bent geen doemdenker). Je kijkt oplossingsgericht naar een ‘uitdaging’ en je staat voor de persoon die je bent (zelfverzekerd).

Heb je op één of meerdere van deze vlakken ‘problemen’ of ervaar je het minimaal als niet comfortabel, dan kan het jezelf een boost geven weleens helpen om weer in balans te komen. Soms is er niet eens zoveel voor nodig. Let wel, jezelf die boost geven of ‘oppeppen’ zoals we het ook weleens noemen, is niet meer of minder dan jezelf tot de orde roepen en actie ondernemen. Het is geen tovermiddel!

Balans
Balans lijkt een toverwoord, want iedereen neemt het in de mond. Maar dat komt alleen omdat balans in alles, dus ook in energieniveaus, daadwerkelijk van belang is. Zonder balans schiet je door en disbalans kost energie. Immers, van één of meerdere van de genoemde aspecten wordt er bij disbalans meer gevraagd (je wilt jezelf zoveel als mogelijk in evenwicht houden). Bovendien kan dit ook weer doorwerken in andere facetten van je levensprocessen.

Ken je eigen dagritme
Iedereen heeft weer een ander 24-uurs ritme. Doorgaans heb je in grote lijnen ochtend-, middag- en avondmensen. De ochtendmens is vroeg uit de veren, zal nauwelijks de wekker op ‘sluimeren’ zetten en voelt zich goed bij het vroeg opstaan en actief aan de slag te gaan. De avondmens heeft moeite met de ochtend en komt langzamer op gang. Maar hij of zij zou zomaar het licht bij je uit komen doen. Als middagmens heb je eigenlijk niet zo’n uitgesproken patroon, maar heb je iets van zowel de ochtendmens als de avondmens.

Met name de ochtendmens heeft baat bij vaste eet- en slaapmomenten. De dag is meestal net even iets strakker ingedeeld, want dan is de ochtendmens het meest productief. Een ochtendmens zal doorgaans de meeste moeite hebben bij wisseldiensten. Avondmensen Hebben vaak de scherpste uren in de avond tot pakweg middernacht en hebben minder moeite met chaos om zich heen.

 

Boost je natuurlijke energie
Jezelf kennen en zoveel als mogelijk die balans zien te houden is goed, maar niet altijd haalbaar. Er kunnen immers allerlei redenen zijn dat je (even) uit balans bent. Zolang je maar alert bent dat je (even) uit balans bent, dan heb je namelijk de eerste stap gezet om jezelf te corrigeren c.q. jezelf die boost te geven.

Zo ben je ook in staat om, wanneer dit nodig blijkt, jezelf op emotioneel, fysiek of mentaal vlak een boost te geven. Til niet te zwaar aan het gegeven dat je even uit balans bent. Dat kan het mogelijk weer moeilijker maken om jezelf op te peppen, maar zorg dat je handelt. Er zijn allerlei zaken waar je aan kunt denken om jezelf op de verschillende vlakken een boost te geven. Omdat iedereen weer anders is, is het ook logisch dat wat voor de een werkt voor de ander niet werkt. Echter, als je jezelf goed kent, weet je wat voor je kan werken.

Fysiek
Om jezelf fysiek een boost te geven, kan je bewegen of iets tot je nemen wat je lichaamsprocessen kan beïnvloeden. De aangegeven zaken kunnen heel uiteenlopend zijn, maar dat is van belang om te kijken wat het beste bij jou past. Enkele voorbeelden:\

 • Er wordt veel over koffie in de ochtend gezegd, maar cafeïne heeft in ieder geval invloed op de bloedcirculatie. Hierdoor kan je spierkracht toenemen. Overdrijf niet, maar twee kopjes op een dag kan prima.
 • Wil je bewegen maar niet direct volop actief zijn, dan is er een relatief eenvoudige oefening die wel iets oplevert. Ga gestrekt op de rug liggen en trek vanuit die positie om de beurt de knieën richting de borst. Omarm een moment de opgetrokken knie en wissel dit af. Een minuut deze oefening volhouden zet verschillende spiergroepen op een relatief eenvoudige wijze in gang en na de oefening ontspant je lichaam en kan je een fit gevoel geven.
 • Zet muziek op met een uptempo, het maakt niet uit welke activiteit je doet. Via je hersenen neemt je lichaam het ritme over en werkt door om activiteiten in gang te zetten. Overdrijf alleen het volume niet, want dat is niet goed voor de oren.
 • Gezond eten is belangrijk, maar veel mensen eten eigenlijk net iets te veel (zeker als het om koolhydraten en vetten gaat). Juist deze stoffen kunnen je dat ‘zware’ gevoel geven. Eet dus net iets minder van deze stoffen dan je normaal doet. Goed voor het lichaam en bovendien kost eten verwerken ook energie.

Emotioneel
Jezelf emotioneel een boost geven, wil nog weleens lastig zijn. Maar er zijn wel wat zaken waar je aan kunt denken om weer in balans te komen, te weten:

 • Emoties kunnen in balans blijven (of weer komen) als je in een soort dagboek prettige persoonlijke ervaringen noteert. Zo herbeleef je een moment waar je eerder blij van geworden bent of dankbaar voor de ervaring en dat stemt de mindset rustig. Daar hoef je verder niets voor te doen dan het opnieuw te lezen. Verder is het goed voor je zelfvertrouwen.
 • Voldoende water drinken is om verschillende redenen goed, maar bij een klein tekort aan water, moeten je hersenen al harder werken, en dat kost weer energie. Feitelijk zou water overigens ook bij het fysieke deel kunnen staan. Voldoende water laat ook alle lichaamsprocessen ‘stromen’ (fysiek en energetisch*).
 • Ben bewust van wie je tegenover je hebt. De typische ‘leegzuiger’ vermijden is belangrijk, want deze man of vrouw zuigt je in geen tijd je eigen energie bij je weg. Men is zich er zelf vaak niet eens bewust van. Heb je moeite dit type mens te herkennen, check dan wat de man of vrouw uitstraalt, is alles slecht, negatief en/of is hij of zij altijd slachtoffer. Bovendien check je eigen energie, de meeste mensen ervaren dit type mens als ‘uitermate vermoeiend’.

* Het energetisch lichaam is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromingen in het lichaam. Ook de plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden.

Mentaal
Metaal een boost krijgen kan vanuit verschillende invalshoeken aangepakt worden. Omdat niet alles voor iedereen haalbaar is, is ook hier de diversiteit aan mogelijkheden groot. Probeer het uit en ben niet direct teleurgesteld als iets niet meteen werkt. Soms moet je iets ook vaker doen om het effect te merken. Enkele voorbeelden en kijk wat bij je past.

 • Als je op z’n kop hangt, gaat er meer zuurstof door je bloed naar je hoofd. Eventuele spanning neemt af en endorfine komt vrij. Zo nu en dan met de knieën over een rekstok hangen en het hoofd omlaag, kan werken. Ben je goed in een handstand, dan kan dat ook of neem de yoga houding ‘omgekeerd tegen de muur staan’ aan (misschien met een beetje hulp).
 • Tel je zegeningen … want iedereen heeft tegenslagen, maar waar ben je dankbaar voor? Neem dus niet alles als vanzelfsprekend. Niet je eigen gezondheid of die van je familie, een goed inkomen om dat te doen wat je wilt en/of het hebben van lieve vrienden. Laat dit regelmatig in je hoofd de revue passeren. Het er zo nu en dan bewust over nadenken helpt je mentale zelf.
 • Ieder mens heeft gedachtestromen en deze zijn de hele dag actief. Je zet ze een moment op ‘stil’ als je zo nu en dan een ogenblik neemt om gewoon voor je uit te staren. Hersenen archiveren namelijk de prikkels die je hebt opgedaan. Goed voor je creativiteit en denkvermogen.
  Sommige mensen krijgen ruimte in de geest door zaken fysiek op te ruimen of af te soppen. Pak eens een ruimte in je huis aan, werk je er letterlijk al poetsend doorheen en kijkt of het voor je werkt. Helpt het niet, dan heb je er in ieder geval een nette ruimte bij.
 • Bedenk waar er een flinke glimlach van om je mond komt, zoek dit op en probeer het vast te houden door er dagelijks minimaal één moment aan te denken en het gevoel tot je door te laten dringen. Lachen is uitermate gezond en werkt door in diverse processen in het lichaam.

 

6/5/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook