We're in beta!

Geef de zondag(avond) een prettiger weekendafsluiting

Het is eigenlijk vreemd dat de zondagavond voor menigeen minder prettig aanvoelt dan de zaterdagavond of zelfs de vrijdagavond, als je moe van het werk thuisgekomen bent. Het is het psychische effect wat de zondagavond op je heeft, wetende dat je de volgende dag weer moet gaan werken. Dit heeft niet zo zeer te maken met hoe leuk of niet leuk je werk is. Echter, wel met de dagelijkse routine van de werkweek weer in gang zetten. Bij de zondag en zeker de avond, krijgen mensen soms zo’n ‘blues’-gevoel. Echter, vrije tijd is vrije tijd en die willen we prettig benutten. Hoe kan je je zondag en zeker oplopend naar de zondagavond zo inrichten, dat je je weekend ook lekker afsluit?

Wat doet de psyche met onze zondagavond?
Natuurlijk weet iedereen dat ook de zondagavond gewoon vrije tijd is en dan willen we iets leuks doen, maar de psyche werkt niet vaak mee. De volgende (werk)ochtend ligt op de loer en daarmee de dagelijkse routine. Als we dan ook nog niet op tijd naar bed gaan, dan begint de week ellendig. Naast die mogelijk brakke maandag om te starten, geldt voor menigeen de maandag als voorbode voor de rest van de week. In dat geval kan de hele week wel afgeschreven worden. Hoewel dit natuurlijk slechts de gedachtegang van mensen is en het in de praktijk niet zo werkt, telt het gevoelsniveau hier sterk. Als je het goed bekijkt, begint iedere dag weer opnieuw en als je maandagavond op tijd gaan slapen, begint je dinsdagochtend over het algemeen gewoon goed en uitgerust. Dan toch maar de zondag anders indelen om dat gevoel te vermijden.

Hoe pak je het hebben van een prettige zondagavond aan?
Om nu de zondagavond (die vaak later in de middag gevoelsmatig al begint) niet ‘verrot’ te laten verlopen of met een min of meer vervelend gevoel te gaan slapen, zijn er wat zaken waar je op kunt letten. Dingen die je net iets anders inricht en daarmee het genoemde gevoel kunt vermijden.

Enerzijds je zondag net iets anders inrichten, maar wel lekker als vrije dag invullen en anderzijds voldoende uitrusten en opladen voor de komende werkweek. Daar hoort onder meer gezonde en lekkere voeding bij en zeker as je er plezier uit kunt halen een maaltijd te bereiden. Daarnaast kan je taken die toch gedaan moeten worden, net even iets anders invulling geven.

Voeding als gezonde basis
Hoewel er ook mensen zijn die juist in de weekenden uitgebreid gezond gaan eten, is de groep mensen die (te) veel snacks naar binnen werkt, best groot. Als dit gecombineerd wordt met alcohol, is de kans groot dat je brak begint. Wat zou het zijn als je leert plezier te halen uit het zelf bereiden van een maaltijd en zeker als deze uit verse en eerlijke producten bestaat. Wat leuker dan uit eigen tuin, bijvoorbeeld in de tuin een stukje waar je eetbare planten en kruiden neerzet. Maar ook de volkstuin is het oubollige karakter al weer lang voorbij en een volkstuintje hebben, waar je allerlei groenten en kruiden kunt verbouwen, is helemaal in de mode. Op een zondagmiddag lekkere verse spullen uit eigen tuin meenemen en in de keuken meteen bereiden. Op deze wijze is voeding tot je nemen ook meer dan een noodzakelijk iets. Bovendien kom je niet in de verleiding om (weer) snacks te gaan eten.

Natuurlijk mag je in het weekend stoom afblazen, daar gebruiken veel mensen het weekend onder meer voor. Vrijdagavond en zaterdagavond zijn daar prima voor, maar als je de zondag net iets anders inricht kom je toch weer in balans. De zondag geef je op deze wijze een andere invulling en daarmee niet minder leuk.

Ben je echt niet van de uitgebreide maaltijd, dan kan je natuurlijk van je zondag ook een luie dag maken. Maar daarmee kan je nog steeds een mogelijk brak gevoel van de zaterdagavond compenseren. Te denken valt aan:

  • Dat luie weekendgevoel starten op zondag door lekker uit te slapen en langzaam wakker te worden en je goed uit te rekken (wat belangrijk is om je lichaam goed wakker te laten worden). Dat gevoel van alles kan en niets hoeft.
  • Neem vervolgens alle tijd om een gezond en lekker ontbijt klaar te (laten) maken. Ook als je wat later opstaat is een goed ontbijt met verse ingrediënten belangrijk. Een goede basis helpt je goed op te starten.
  • Doe vervolgens dat waarbij je je goed voelt. Voor de een is dat een wandeling in de natuur en de ander kijkt een goede film op televisie of gaat naar vrienden of familie om even bij te kletsen. Het gaat om het ontspannen gevoel.
  • Maak in de vroege avonduren een avondmaaltijd met veel verse groenten (bijvoorbeeld ijzerhoudende groenten) klaar. Als je het handig wilt doen, maak je een maaltijd voor twee dagen. Zo maak je het jezelf ook gemakkelijk voor de eerste werkdag van de week.
  • Ontspan nog even lekker, snack niet of neem iets gezonds. Neem bijvoorbeeld wat cherrytomaatjes, mini komkommertjes of mini paprikaatjes zijn lekker fris en zeer gezond).

Werken
Voor steeds meer mensen geldt dat ze op zondagavond nog wat moeten voorbereiden voor maandag. Wellicht niet omdat het moet, maar omdat je gevoelsmatig de maandag zo prettiger en minder stressvol kunt starten. Daar is iets voor te zeggen, maar niemand die je verplicht dit voorbereidende werk ook daadwerkelijk op de zondagavond te doen. Voor veel mensen wordt het aanhikken tegen die klus en dan wordt het uitstellen tot de zondagavond. Plan het voor jezelf eens eerder op de dag in. Bijvoorbeeld in de ochtend, als je lekker fit bent. Mogelijk vergt het nu ook nog minder tijd.

Op deze wijze loop je niet tegen die werkklusjes aan (die in je hoofd waarschijnlijk alleen maar groter worden). Voorkom je dat je tegen een soort deadline aanzit. Dit geeft veel mensen een onrustig gevoel en dat is niet prettig om je zondag zo af te sluiten. Bovendien, als je er mee bezig bent, maar het je minder productief. Tenslotte krijg je er een prettig gevoel van als je richting de zondagavond kunt denken, dat je die voorbereidende werkzaamheden al gedaan hebt. Je zondagavond voelt op deze wij ook lekker vrij.

Even rustig aan
De mens is druk druk druk en we proppen alleen of met het gezin zoveel als mogelijk in het weekend. Dat wil zeggen dat we de drukte van tijdens het werk in feite privé doorzetten. Teneinde meer balans in je wekelijkse cyclus te krijgen, kan je er voor kiezen dit drukke niveau bewust wat terug te schroeven. Dat wil niet zeggen dat je niets moet doen, maar bij veel mensen is de vrijdagavond bezet met allerlei activiteiten, net zoals de zaterdag. Variërend van boodschappen halen tot sport kijken (bijvoorbeeld naar de kinderen) of zelf beoefenen tot het bezoeken van de doe-het-zelf winkel om klusmateriaal voor de woning of tuin te halen. Ga je zaterdagavond nog iets ondernemen, dan is het goed om als tegenhanger één weekenddag (of deel van een weekenddag) lekker rustig aan te doen en niets te plannen. Laat de zondag ‘slow’ verlopen. Daarmee verlaag je tevens die ‘zondagavonddruk’, want je hoeft even niets. Het uitgangspunt je zondag te nemen zoals deze op je afkomt kan voor iedereen wel eens een verademing zijn … al is het maar af en toe.

Geniet van het vrije moment, hoe je het ook invult. Als het maar in een tempo is, dat je het vrije moment ook als zodanig kunt ervaren. Laat alles wat voorbij komt in alle rust in elkaar overlopen. In de ochtend om de beurt uitgebreid douchen is tijdens de werkdagen vaak lastiger. Net zoals het nuttigen van het ontbijt. Alles moet vaak snel, want je moet immers weg de file in of de trein nog halen. Op zondag niet, dan maak je alle tijd vrij. Geen of nauwelijks verplichtingen en deel alles in waar jij je prettig bij voelt. Probeer ‘moetjes’ zoveel als mogelijk uit je agenda te verbannen of beter nog. Kijk op zondag je agenda eens helemaal niet in.

Toch klussen
Als je echt niet om bepaalde klussen heen kunt op de zondagavond, bepaal dan dat je de klussen minder saai laat verlopen. Enkele voorbeelden:

  • Liggen er weekendwasjes klaar om te strijken en weet je dat dit er tijdens de weekdagen niet van zal komen, kijk dan of je met iemand kunt gaan skypen tijdens het strijken of zoek in de lijst een leuke speelfilm uit die je kunt bekijken.
  • Moet er nog een opdracht voor je opleiding gemaakt worden en heb je daar tijdens de werkweekavonden geen tijd voor, stem dan vooraf (of tijdens het weekend) met een vriend(in), andere cursist of collega af om dit gezamenlijk op zondagavond te doen. Je kunt dit live of via een internetverbinding doen. Dat werkt toch vaak gezelliger.
  • Als je je email wilt checken om maandag niet meteen aan een volle mailbox te hoeven beginnen, combineer het dan met een minder saaie taak, zoals het maken van je planning voor die week (het levert je nog wat op) en/of maak -tussen de wellicht saaie mails door- meteen leuke avond- c.q. eetafspraken met vrienden voor de avonduren tijdens de werkdagen. Goed voor je sociale leven en het wisselt de saaie zakenmails een beetje af als je toch online bent.
  • Moet de douche nog schoongemaakt worden, spray de muren en de kranen dan goed in. Doe intussen een maskertje op of scrub je huid lekker. Laat het schoonmaakmateriaal goed intrekken en na verloop van tijd (als je je maskertje toch af moet spoelen) ga je zelf onder de douche staan.
  • Lekker even een ontspannen moment rustig douchen. Combineer het lekker onder je eigen douche staan met het schoonspoelen van de muren en de kranen. Alles blinkt weer, zodra jij onder de douche vandaan komt. [/LIST]

Voor de die hards…
Als je toch van plan bent het roer om te gooien of je weet het nog niet, maar beseft wel dat goed is, dan is de zondagavond eigenlijk heel goed om te sporten. Teamsporten zijn ook vanuit sociaal aspect leuk, van yogaoefeningen wordt de geest rustig en loopsporten (alleen) levert je nieuwe ideeën op. Echter, eerst en bovenal geeft sporten je energie en dat maakt de werkweek op die wijze beginnen wel erg leuk.

25/4/2017

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook