We're in beta!

Last van asociaal gedrag?

euro-76015_1920Heb ik er last van, bedenk ik me. Nou niet echt, ik vind wel dat veel mensen alleen maar meer en meer egoïstisch worden. Dat laatste is niet goed voor de ziel en ik kan het alleen maar triest vinden. Ik laat het dan even aan mijn geest voorbij gaan en oplossingsgericht als ik ben, probeer te bedenken wat je er aan kunt doen. Maar de problematiek ligt veel dieper en een kant-en-klare oplossing is er zomaar niet.

Natuurlijk loop ik er ook wel eens tegenaan. Laatst nog een automobilist die vlak voor mij een parkeerplekje inpikt. Dan kan ik er naar toe lopen en dan zegt hij dat hij mijn richtingaanwijzer niet gezien heeft. Als ik door rij gaat er net iemand uit een perfect plekje en kan ik alsnog parkeren. Laten gaan, sommige mensen zijn zo…
Of die zakenrelatie die mijn factuur niet wil betalen omdat hij het plots anders ziet. Hij neemt wel de verantwoording om dingen anders te zien en toe te passen, maar wil niet de consequenties dragen. Daar kan ik boos over worden, maar ik kan hem ook even tijd geven en hem er nog een keer aan helpen herinneren. Om tenslotte een incassobureau op zijn dak te sturen. Hoef ik er zelf niet boos over te worden. Laten gaan, sommige mensen zijn zo…

Echter, het voelt iets anders als een meer weerloos iemand de dupe wordt van asociaal gedrag. Laatst in de winkel komt een jong meisje collecteren voor iets in de buurt. De winkelier weet er van en doet wat in het potje. In de winkel staat ook een donkere jongen van pakweg twintig en hij zegt alleen groter geld te hebben. Enthousiast als het meisje is, zegt ze dat ze wel kan wisselen. Ze heeft immers al heel veel geld opgehaald! In plaats van dat het meisje met haar hand in het potje gaat, doet de jongen het onder het motto “Ik help je wel even”. Ik voel meteen aan mijn buik dat het niet klopt en jawel, hij heeft meer briefjes in zijn handen gefrommeld dan het ene wat hij er in heeft gedaan en ik zegt direct “Hé dat klopt niet jongen!” Hij werpt me een vuile blik toe, noemt hij me “Kutwijf” en neemt de benen.  De winkelier probeert hem nog aan je jasje te trekken, maar hij is al weg. De politie wordt gebeld, maar dat gaat ook niet soepel. Ik geef het verbouwereerde meisje wat extra geld in haar potje. De winkelier belt de moeder van het meisje. Zo’n kind moet je nu niet alleen laten. Tja, sommige mensen zijn zo…

Als ik buiten loop bedenk ik me dat je allerlei vormen van asociaal gedrag hebt. Maar niemand wordt vals geboren, geen mens en geen dier. Toch moeten er wel eens honden afgemaakt worden, omdat ze bijten. Moeten er mensen opgesloten worden, omdat ze stelen, oplichten of nog erger. Mensen kunnen natuurlijk een stoornis of een ander geestelijk defect hebben, maar niet zelden is het een normen en waarden-kwestie. Maar ja, van wie krijg je die mee? Als dat zo is, waar gaat het dan naar toe met de maatschappij en is dat proces nog te stoppen? Maar dat is weer een heel andere discussie. Een die ik heel graag nog een keer aan ga. Ik stel mezelf nogmaals de vraag en realiseer me dat ook ik er wel eens  ‘last’ van heb.

30/11/2016

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook