We're in beta!

Een deal is een deal

hand-gevenWaar tref je nog de ondernemer aan die zegt dat “een deal” ook daadwerkelijk “een deal” is? Ze zijn op één hand te tellen. Toch ben ik een tijd geleden in een branche terecht gekomen waar weinig op papier staat, maar waar je kunt vertrouwen dat als je “een deal” gemaakt hebt, deze ook doorgaat.

Het zou toch vanzelfsprekend moeten zijn, want ”een man en man, een woord een woord” … waar inmiddels ook een vrouwelijke variant voor bedacht mag worden, is niet voor niets ontstaan. Of zouden mensen te gretig geworden zijn? Als er ergens meer geld te halen valt, dan passen we “de deal” aan of gaat deze in zijn geheel niet meer door. Persoonlijk denk ik dat het ook met vertrouwen te maken heeft. Tijden veranderen en daar is niets mis mee, het brengt veel goeds.

Echter, het brengt ook steeds meer wantrouwen met zich mee. Dat is een ontwikkeling die me persoonlijk minder ligt. Ik vind het prettig als ik in een omgeving werk waar een sfeer van vertrouwen is. Overal iets achter zoeken, denken dat je een oor aangenaaid wordt of je überhaupt afvragen of mensen iets met de beste intenties doen … ik vind het doodvermoeiend en steek mijn energie liever ergens anders in.

Een tijdje geleden stapte ik in een handelsbranche waar ik de contracten in de dossiers niet kon vinden, behalve die van de huur en het energiebedrijf. “Die zijn er niet” zei de eigenaar, maar hij dreef wel een bloeiend bedrijf. Op het moment dat ik me ging verdiepen, bleek dat deze ondernemer en de – veelal – mannen waar hij zaken mee deed, in zijn geheel niet met contracten werken. Ze spreken een bedrag af, er wordt een factuur opgemaakt en de materialen worden opgehaald. Het debiteurenbeheer blijkt dan ook een fluitje van een cent en ik heb me er even over verwonderd. Zo kan het dus ook …

Jammer te moeten constateren dat het volgende bedrijf waar ik actief was, je vanuit een flinke dosis vertrouwen binnenhaalt en waar de praktijk wezenlijk anders blijkt. Maar ook dat is een veranderende wereld. Toch weiger ik me te confirmeren aan het gegeven dat je vanuit wantrouwen start en vertrouwen moet verdienen. Het kan zijn dat ik mijn neus nog wel eens stoot, maar in dat stukje van de veranderende wereld ga ik niet mee.

4/11/2016

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook