We're in beta!

Coachen is een vak…

10620600_636781389770718_7171576304051023458_nHet valt me op dat ik steeds vaker ondernemers hoor over de gesprekken die ze men hun coach voeren en per saldo weinig opleveren. Oké, de ondernemer kan zijn/haar verhaal kwijt, maar daar blijft het dan ook bij. Dit, terwijl iemand die bijvoorbeeld om wat voor reden dan ook vast zit, graag wil achterhalen waarom dat zo is. Om vervolgens een volgende stap te zetten.

Laatst zei een relatie: “Al moet ik eerst twee of drie stappen achteruit zetten om daarna weer een stap vooruit te kunnen zetten. Dan vind ik het al oké. Maar nu leveren gesprekken me niets op, geven me geen inzicht, laat staan dat er linksom of rechtsom iets los gewrikt wordt. En ik ben al met coach nummer drie bezig…” .
Het klonk als een noodkreet en omdat hij niet de enige was die me er alert op maakte, heb ik me er eens in verdiept en in mijn eigen cirkel de vraag uitgezet.

Dan blijkt dat nogal wat ondernemers een gesprekspartner hebben of zoeken en maar een gering aantal ook daadwerkelijk – na verloop van tijd – kan zeggen iemand te hebben gevonden, waar ze wat mee kunnen.

Ik heb inmiddels wel een idee hoe dat te verklaren is. Een coach is namelijk niet iemand die een baan is kwijt geraakt, niet gemakkelijk (meer) aan de bak komt en zich nu – omdat hij/zij wel eens leiding heeft gegeven – gaat verhuren als coach. In no time heb ik twee handen vol met mensen die  vanuit een dergelijke achtergrond een praktijk zijn begonnen. Niet dat dat per definitie slecht is, maar de basis is vaak te smal. De verdieping in de psyche van de mens is nauwelijks of nooit echt van toepassing geweest. Hoe kan je dan iemand verder helpen? Ja, je kunt het mooi inrichten en het gesprek aangaan. Echter, die verdieping is nodig, omdat je van alles boven kunt halen. En dan …
Daarmee niet gezegd dat een academische titel per definitie voor “goed” staat. Dat maakt het zoeken en vinden van een goede coach ook zo moeilijk.

Een coach zijn is namelijk een vak apart en voor mij is het slechts een onderdeel van wat ik doe. Met mijn vijfentwintig jaar ervaring vind ook ik het nogal eens lastig om iemand te helpen die volgende stap te zetten. Het is geen beschermd vak en iedereen kan dus “coach” op zijn/haar visitekaartje zetten, met alle gevolgen van dien. Ik vind het persoonlijk niet altijd even handig, maar wie ben ik …

Mensen die vast zitten …
Mensen die niet vooruit komen …
Mensen die in rondjes draaien …
Tja … persoonlijke ontwikkeling komt niemand zomaar aanwaaien.

 

11/8/2016

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook