We're in beta!

Welke baan past bij je?

De banenmarkt zit eindelijk weer in de lift. Maar dat wil ook zeggen dat je goed na moet denken over welke baan bij je past. Er zijn nog steeds genoeg kandidaten en werkgevers kijken steeds kritischer naar wie de vacante functie gaat vervullen. Een bewustwordingsproces aan  beide zijden.

Werkgever
Een bewustwordingsproces, zowel van werkgever als van werknemer. Enerzijds zijn er meer banen en geeft het mensen weer moed om te gaan solliciteren, anderzijds kijken potentiële werkgevers kritisch naar de man of vrouw die die vacante baan gaat vervullen. Dit vanuit oogpunt dat er nog een flink aanbod aan kandidaten is en daarnaast de bewustwording dat ze iemand willen die echt in de bedrijfsfilosofie past. Hoewel dit voor sommige bedrijven al veel langer geldt, is de norm aan het veranderen en vinden steeds meer werkgevers dit een belangrijk aspect en mede doorslaggevend wie een functie in gaat vullen.

Je wilt als werkgever nieuwe medewerkers op een positieve manier binden en een match tussen werkgever en werknemer vergroot je door deze aspecten nadrukkelijk mee te nemen. Net even iets verder kijken dus. Dat neemt uiteraard niet weg dat een mogelijk nieuwe werknemer nog steeds aan het grootste gedeelte van de basisuitgangspunten van de functie moet voldoen.

Werknemer
De potentiële nieuwe werknemer zal met iets meer plezier in de pen klimmen, want er komen weer meer vacatures vrij die ingevuld moeten worden. Serieuze vacatures die veelal  vanuit een groeiambitie in beeld komen en waar een bedrijf dus serieus tijd en energie in steekt.
Het is dan ook van belang dat je past in een onderneming en niet te pas en te onpas solliciteert op alles wat voorbij komt.
Als het goed is haalt de werkgever dit uit de brieven die veelal online ontvangen worden. Je hoeft ook niet zozeer een creatief wonder te zijn om aan te komen bij een mogelijk nieuwe werkgever, maar als je op een compacte manier oprecht aangeeft waarom jij denkt de beste man of vrouw voor die functie te zijn, vergroot je je kans op minimaal een gesprek. Soms kan een werving & selectiebureau een rol vervullen voor je, maar je zult ook deze mensen eerst moeten overtuigen. Kortom, een bewust proces doormaken en je te vergewissen dat het een goede match kan zijn … en dus ook met die instelling een gesprek in gaan.

Het “lotje uit de loterij” wat het langere tijd is geweest, omdat er zo weinig vacatures waren, lijkt voorbij. De krapte op de arbeidsmarkt komt er enig moment zelfs aan. Maar tot die tijd … bewust kijken naar wat bij je past als potentiële nieuwe werknemer en verder kijken dan alleen de feitelijke opsomming van vaardigheden voor de werkgever.

31/1/2016

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook