We're in beta!

Zwarte Piet of niet…

 

zwartepietWe zijn een druk volk en naast vooral veel geld verdienen om de economie draaiende te houden, vinden we dat we het beste jongetje (of meisje) van de Europese- klas moeten zijn, steken ons neus in wereld verontrustende zaken en “bewaken” graag mee … en tenslotte vinden we ook nog wat van Sinterklaas zijn eeuwige metgezel Zwarte Piet. 

Ik kan me in verschillende zaken vinden, maar de discussie over Zwarte Piet vind ik de meest nietszeggende van lange tijd. We moeten ons schamen voor ons slavenhandelaarsverleden en daar mag niemand aan herinnerd worden. Behalve dat ik juist dát nooit achter het feest van Sinterklaas en Zwarte Piet heb gezocht, is ons verleden ook ons verleden als natie. Leren van je fouten doe je door er over te praten, bijvoorbeeld tijdens de geschiedenislessen. Plaats het gegeven in het juiste tijdsbeeld (om het niet geheel uit zijn verband te rukken) en bespreek meteen dat iedereen gelijk is en een andere huidskleur, geaardheid of afwijkend (van de norm) uiterlijk ook oké is. Dat doe je niet door een cultureel feest uit zijn verband te rukken.

Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat Zwarte Piet zo zwart was, omdat hij door de schoorsteen moest en hij dus zwart van het roet werd. Heel plausibel, want ik had mijn vader het rookkanaal wel eens zien schoonmaken. Geen haar op mijn hoofd die ooit gedacht heeft aan racisme en onderdrukking … tot het moment dat het grootschalig in de media kwam en de zwarte piet door de gekleurde piet vervangen diende te worden.
Nu galoppeert de gele, groene, blauwe of rode piet samen met een onsterfelijke man met een goed hart over de daken, ze gooien geen pakjes meer naar beneden door de schoorsteen, want die is er niet meer. Ze komen nauwelijks nog binnen, want we beveiligen ons huis steeds beter en moeten met al die gretige kinderen steeds grotere cadeaus achterlaten … want we moeten de economie draaiende houden.

In hoeverre is er wezenlijk iets anders geworden, het draaide in de slavenhandelaarstijd om geld en dat doet het op een andere manier nog steeds. Misschien moeten we daar de discussie eens over aan gaan…

17/9/2015

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook