We're in beta!

Loslaten…

waar je goed in bentEen mens veegt tijdens het leven wat naar zich toe en zet de deur van zijn huis er vervolgens wagenwijd voor open. Kortom, we zijn de grootste verzamelaars. De vraag is in hoeverre het verzamelen ergens voor staat. We hebben immers vaak spullen in huis waar we jaren niet naar om kijken … en vraag je je wel eens af waarom je bepaalde spullen nog steeds in huis hebt liggen?

De kans is klein, want het verzamelen geeft een veilig gevoel, een gevoel van vertrouwen. De volgende vraag is dan, waarom je dat nodig hebt. Leef je niet voldoende in vertrouwen in de persoon die je bent? Heb je voor dat gevoel spullen, materie nodig?

Toch is dat vertrouwde verzamelen ook een last, want soms kijken mensen zuchtend naar alle spullen die ze in korte tijd verzamelen. Denk maar eens aan het verhuisproces. Meestal komt dan het besef naar voren dat er wel erg veel spullen zijn waar nooit meer iets mee gedaan wordt, wat nooit (meer) door de handen gaan, wat objectief gezien geen toegevoegde waarde meer heeft. En toch … de kans is groot dat het mee gaat naar het nieuwe huis. Ik pleit er voor dat we regelmatig de kam door onze bezittingen halen en bedenken wat de toegevoegde waarde (nog) is. Of het nu gaat over kunst, kleding, hebbedingen, gadgets of boeken. Kortom, wat heb je nodig om een goed leven te kunnen leiden?

Loslaten is zo moeilijk en toch lucht het ook enorm op. Zo heb ik dat persoonlijk jaren geleden ervaren. Ook ik hoor tot de groep die jaren aan het verzamelen is geweest. Met een huis wat groot genoeg is, heb je altijd wel ruimte om iets neer te leggen. Pas op het moment dat er aanleiding voor is, ga je door je spullen. De kunst is dan om niet alles in te pakken, maar bewust te kijken of en zo ja wat je er nog mee doet. Als je dat niet direct kunt bedenken, moet je je afvragen of het daadwerkelijk iets toevoegt aan datgene wat je graag meeneemt. Maar ook die verzameling, wat doe je er mee of die uitpuilende kleding- en schoenenkast. De regel grofweg is, dat wanneer je er een jaar of wat niets mee gedaan hebt, het eigenlijk geen toegevoegde waarde (meer) heeft.

Jezelf afvragen waar je echt gelukkig van wordt en daarmee te leven, lijkt zo eenvoudig maar is een erg moeilijk te beantwoorden vraag. Toch loont het de moeite hier rustig voor te gaan zitten en afstand te doen van allerlei ballast. Probeer het eens … het lucht écht op!

27/4/2015

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook