We're in beta!

Kanker woont je uit én kanker laat je karakter zien

imagesHet is niet het meest ideale voorbeeld, maar als je om wat voor reden heel diep zit, kan iemand met kanker een voorbeeld voor je zijn. Kanker woont je uit, de levenskwaliteit gaat achteruit en sommige mensen geven het op, als het lichaam dit tenminste niet doet. Maar wat nu als het lichaam het (nog) niet opgeeft. Het maakt je in ieder geval geestelijk sterker … en soms werkt het lichamelijk door.

Iedere ziekte heeft verschrikkelijke kenmerken en eigenlijk willen we als mensen er niet mee geconfronteerd worden. We willen niet bezig zijn met ziekte en dood, we hangen aan het leven en willen daar mee bezig zijn. Maar het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen, het leven kan ook hard zijn en je op iedere leeftijd treffen met een ziekte.
Is het niet een slecht lot uit de loterij – waarbij er ook veel mensen zijn die zeggen dat het zo heeft moeten zijn, want het leven heeft dus wat anders met je voor – dan is het wel een welvaartsziekte die ons treft en we als maatschappij zelf “gecreëerd” hebben of door de welvaart worden we ouder en krijgen veel meer te maken met de bekende ouderdomsziekten.

Maar kanker is een ziekte die je altijd uitwoont op het moment dat het je treft. Eerst sluimert het en heb je het mogelijk niet eens in de gaten en vervolgens gaat de wetenschap aan de slag om die woekerende cellen te lijf te gaan. Hoewel chemo nog steeds een goede remedie is, woont het je ook uit en zie je een man of vrouw van een gezonde levendige mens, veranderen in een hoopje mens die moeite doet om de ziekte de baas te worden en de bijwerkingen voor lief te nemen. Toch kan de man of vrouw die geestelijk nog in zijn of haar kracht staat, een voorbeeld zijn voor menig mens die om wat voor reden dan ook in het putje terecht is gekomen.

Als je voor je leven moet vechten, komen er plots krachten naar boven die we eerder van onszelf niet kende en dat kan weer een voorbeeld zijn voor andere mensen. Hoe uitgewoond en uitgeput mensen soms ook zijn na weer een slopende chemo, er komen krachten naar boven die ze er weer bovenuit tillen. Het echte karakter komt bovendrijven.
Natuurlijk geeft het lichaam en soms ook de geest het enig moment op, maar gelukkig komt de wetenschap steeds verder. Echter, het proces kan hoe dan ook een voorbeeld zijn voor mensen die om andere redenen ergens voor moeten vechten. Weet waar je voor vecht!

22/2/2015

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook