Zaken doen is rationeel, maar op de beurs druipt het van emotie!
Het kan zo tegenstrijdig zijn … als je zaken doet, moet je rationeel kunnen zijn. Is iets een goede deal of niet en dan tel je bepaalde zaken bij elkaar op en kijk je onder de streep waar de teller op staat. Een dergelijk proces is voor zo’n 70 tot 80 procent rationeel of soms nog meer. De beurs, waar het ook om zoveel geld gaat, is echter gestoeld op de emotie van de beursganger. Hoe tegenstrijdig kan het soms zijn…
Je hoort “Het sentiment is negatief!” … en de beurs keldert zomaar een eind omlaag. Dat kan iets zijn wat ergens in de wereld voor ophef zorgt. Iets waar je zelf geen grip op hebt, maar wat wel je geld kan doen laten verdampen. Op de beurs actief zijn is dus niet voor iedere ondernemer weggelegd. De meeste ondernemers weten wat ze hebben, wat ze willen en wat niet. Wat kost het, staat de relatie met de zakenpartner op het spel en wat levert het me op … en dan staat er onder de streep iets wat haalbaar of interessant is … of niet. Natuurlijk zit daar ook een stukje emotie in, maar is niet te vergelijken. Sterker nog, er zijn ondernemers die het emotionele stukje, bijvoorbeeld of een relatie met een bepaalde deal op het spel gezet wordt, volledig uitsluiten voor geldelijk gewin. Dan kost het ze maar een relatie … en menigeen komt er nog mee weg ook.
Daar staat het gevoelige beurs-gebeuren tegenover, terwijl het toch ook een vorm van zaken doen is. Ieder sentiment in de wereld kan de koersen doen kelderen en je moet het óf uit handen geven aan de specialist óf zelf goed op de hoogte zijn, maar het kan zoveel zijn wat een koers in positieve of negatieve zin kan doen veranderen, dat het verre van eenvoudig is. Zo heb je alles en zo heb je niets … en gelukkig ook andersom. Maar het gaat hoe dan ook om twee heel verschillend type mensen en dat maakt het wel heel interessant om te volgen.
19/10/14