We're in beta!

Gezondheid is ook in werk allesbepalend

lui2Je kunt een mooi bedrijf neerzetten, een interessante functie in loondienst vervullen, maar als je gezondheid lichamelijk of geestelijk het even niet toelaat, dan ben je nergens. In loondienst kan er vaak nog iets geregeld worden ter vervanging, althans voor even, maar de zelfstandig  ondernemer heeft het in deze moeilijker. Je kunt immers wel een verzekering afgesloten hebben, en met dat geld kan je mogelijk een periode overbruggen, maar je bedrijf ligt grotendeels stil of wordt minimaal gaande gehouden als je enkele medewerkers hebt.
Belangrijk dus om de gezondheid op niveau te houden, dit vanuit meerdere invalshoeken uiteraard.

Wat doen we eigenlijk aan de gezondheid? Feitelijk is dat heel divers, want waar de ene ondernemer ieder vrij uurtje spendeert aan sport, ligt de andere ondernemer liever bij te komen in zijn/haar stoel … en alles wat daar tussen zit.
Wat overigens niet wegneemt dat beide opties geen garanties geven, maar enige vorm van activiteit vergroot wel de kans op een gezonder leven. Bovendien de stofjes die je lichaam aanmaakt, geven je ook een aangename stemming en dat maakt weer ruimte in je hoofd, wil je aanpakken en ben je een vrolijker mens. Voor iedereen beter dus!

Iedereen wil gezond zijn, maar het komt eigenlijk niemand aanwaaien, voor voldoende beweging zorg je immers zelf. En of je nu de fiets pakt naar het werk, je pakt standaard de trap als je naar een andere etage wilt of je stapt eerder uit de bus om het laatste stukje te lopen, dat maakt niets uit. Het meest funest voor voldoende bewegen, in combinatie met een drukke baan, is de auto. Als je weinig tijd over hebt naast je werk, gezin en sociaal leven, dan moet je het op een andere manier in zien te passen in je leven. Bijvoorbeeld zoals ik dit hierboven heb beschreven. De auto gooit echter bij velen roet in het eten. De auto is nodig voor het werk, dus met de fiets is geen optie. Eerder uitstappen is voor je zakelijk gebruik ook geen optie en het pand waarin je zit is gelijkvloers of heeft slechts één etage … dan maar niets doen? Lijkt me niet, want je weet dat bewegen belangrijk is en een basis vormt voor je gezondheid.

Wees eens creatief en bedenk waar je je lichaam stevig in beweging kunt zetten. Er zijn altijd zaken te benoemen die je kunnen helpen in het proces, zonder dat je daar uren voor uit hoeft te trekken (uren die je idealiter elders doorbrengt). Wandelen in de pauze, de boodschappen tussendoor even lopend halen of met de fiets of maak in de avonduren een lekker grote ronde met de hond. Wordt die laatste ook nog vrolijk van. Maar wat je ook doet met drukke werkzaamheden, neem je gezondheid serieus, die kan je maar één keer vergooien.

25/8/14

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook