We're in beta!

Banen nemen toe, maar dan anders

Het aantal vacante functies neemt toe, maar steeds meer bedrijven realiseren zich dat klakkeloos mensen aannemen zodra het werk er om vraagt, misschien wel positief is maar bedrijfseconomisch niet altijd zinvol. Immers, wie de economie een beetje volgt, weet ook dat deze in een golfbeweging gaat. Hoe kan je uit die economische dip komen en toch niet in dezelfde valkuilen stappen waar we in diezelfde golfbeweging decennia eerder wel in zijn gestapt?

Hoe kan je groei eenvoudig vormgeven?
Daar zijn 2 oplossingen voor, waarvan er één misschien meer een halve oplossing is. Uitzendbureaus zijn prima, ze vervullen een behoefte door snel mensen in te kunnen zetten. Enerzijds tijdelijk, en daar blijft het een prima oplossing voor, maar anderzijds de mensen die doorstromen naar een contract bij de opdrachtgever. Als we dat massaal gaan doen, dan komt de valkuil weer in beeld. Als je er echter voor kiest een deel door zelfstandig ondernemers te laten doen (wat in verschillende landen om ons heen al het geval is), dan ben je voor de korte termijn wel wat meer geld kwijt, maar behalve dat deze mensen bij het leveren van een slechte(re) kwaliteit eenvoudig vervangbaar zijn, kan je bij een (tijdelijke) dip in het werk ook de opdrachten gemakkelijk stil leggen. Vast personeel moet iedere maand salaris krijgen, ook als het even minder gaat.

luxe probleemDit is niet wreed, dit is zakelijk en de zelfstandig ondernemer weet dat en krijgt een hoger uurloon, om juist mindere periodes ook op te kunnen vangen. Door continue een goede kwaliteit te leveren zal deze man of vrouw vanuit de eigen onderneming ook gewoon werk hebben en is het dus een prima ruilhandel. De een geeft en de ander krijgt een aardig uurtarief voor diensten die goed geleverd zijn. Geen verdere aansturing of coaching.

Moet iedereen dan maar zelfstandig ondernemer worden?
Nee, er zijn altijd beroepsgroepen waar dit niet echt haalbaar of wenselijk is. Maar met een andere mindset kan je in veel beroepen ver komen met zelfstandig ondernemers, voor zowel grotere als kleinere ondernemers. Zelfs de overheid kan voor een deel op deze wijze werken.
Wel is het zowel bij de overheid als bij grotere ondernemingen ook belangrijk dat zelfstandig ondernemers die opdrachten uitvoeren, binnen je gezichtsveld blijven. Als dit over meerdere lagen in de organisatie gaat, wat bij grotere organisaties goed mogelijk is, kan het beeld vertroebelen.

Zelf heb ik als zelfstandig ondernemer bij een grote bank een project gedraaid en zat enig moment tussen zo’n 20 business consultants, waarvan er slechts een handje vol ook daadwerkelijk de uren inhoudelijk maakte. Enkele zelfstandige business consultants werkte simpelweg niet koosjes voor wat betreft de gemaakte (en benodigde) uren. Dit was mogelijk omdat slechts weinigen enig zicht hadden op de voortgang. Met zoveel schijven, verschillende “potjes” waar de mensen uit betaald werden en de wirwar aan  projecten zou je ook door de bomen het bos niet meer zien.
Behalve dat ik me rot geërgerd heb en niet uurtjes schrijf om uurtjes te schrijven, was de houding van enkele van deze consultants er een van “ach, gaat gewoon van de grote hoop af”. Behalve dat ze strikt genomen gelijk hebben, is er ook nog zoiets als beroepsethiek. Gewoon goed werk leveren en daar een goed salaris voor krijgen is een prima ruilmiddel … maar wie wil er € 10 betalen voor één appel en dat alleen omdat er zoveel tijd voor nodig is om die appel te kopen? Duidelijkheid en vinger aan de pols – zonder drukkend te zijn – voorkomt een hoop gedoe en dan kan je prima uit de voeten met de zelfstandig ondernemer die je inhuurt voor bepaalde werkzaamheden. Ik werk in ieder geval graag op deze wijze. Info

13/8/14

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook