We're in beta!

Het creatieve proces

Het creatieve proces

Laatst vroeg iemand me tijdens een interview hoe bij mij het creatieve proces gaat. Misschien is het vreemd, maar ik moest daar over nadenken en kon alleen bedenken dat het zich in mijn hoofd ontspruit en ik dat chemische proces niet kan benoemen. Maar wat er aan vooraf gaat wel … en dat was voor de interviewer aanleiding om daarover door te gaan.

Inspiratie is het toverwoord en feitelijk vind ik het ook toveren, want alle illusionisten, magiërs en ander gegoochel ten spijt, het proces van inspiratie tot creatie is niet uit te leggen. Zo vertelde ik de interviewer dat ik vaak mijn fototoestel bij me heb en ik details met de camera beter vastleg dan wanneer ik ze met het blote oog waarneem. Deze foto’s zet ik op mijn bureaublad en laat ze als een flash voorbij komen. Zo komen de beelden vast in mijn hoofd – ik noem het mijn persoonlijke externe schijf – en als ik in de natuur ben, mengen deze beelden zich met geuren en gevoelens. Ik weet wel dat ik door de chaos in mijn hoofd, de natuur nodig heb voor het rangschikken.

Ik maak daar volzinnen van, bedenk onderwerpen voor mijn columns of blogs en geef mijn karakters redenen van bestaan en dus aanleiding om deze karakters vast te leggen in een spannend boek.

Maar hoe beelden, geuren en kleuren omgezet worden naar mooie volzinnen in een boek of , grappige columns in een magazine  … ik weet het echt niet. Maar ik vind het wel het wonderlijke van creativiteit. Soms komen er prachtige zaken uit voort en soms kijk je de hele dag naar een blad aan een boom en gebeurt er helemaal niets in je hoofd.

26/3/13

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook