We're in beta!

Communicatie (… die verder gaat dan Van Dale)

Communicatie (… die verder gaat dan Van Dale)

Ik kreeg laatst een opmerking over mijn column van een van de lezers. Hij wat verbolgen over het feit dat mijn taalgebruik niet conform de regels was. De regels die we op school leren en zoals deze zijn vastgelegd. En eerlijk is eerlijk … de man in kwestie had gelijk. Alleen gaat deze man ook ergens de fout in.

De essentie van mijn column komt niet aan en blijkbaar is dit bericht niet bestemd voor deze taalpurist. Want waar deze man aan voorbij gaat is dat taal communiceren is en communiceren is iets overbrengen op een of meerdere mensen. Ik krijg namelijk ook regelmatig berichten dat mensen maar al te goed snappen wat de essentie van mijn column is, ik de passie over weet te brengen en een gevoel creëer. En dat is wat ik wil bewerkstelligen en kies daarom soms voor zinsconstructies die niet conform de regels zijn. Niet om die reden, maar omdat ik probeer te communiceren in taal die verder gaat dan een opsomming van woorden zoals we dit ooit geleerd hebben.

Daarbij realiseer ik me dat ik op deze manier ook een aantal mensen niet weet te bereiken, de mensen die niet de essentie lezen, maar mensen die kijken of ik taalgebruik bezig zoals we dit geleerd hebben. Maar laten we eerlijk zijn, dat heeft toch ook maar ooit iemand bedacht. Terwijl communicatie in zijn algemeenheid al miljarden jaren oud is en verder gaat dan wat de mens bedacht heeft. Het is slechts een interpretatie en af en toe niet de mijne …

21/12/11

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook