We're in beta!

De huisarts in actie of niet?

De huisarts in actie of niet?

We klagen nogal wat af in Nederland en ach, dat hoort er een beetje bij. Maar er zijn volgens mij wel grenzen. Een van die grenzen is mijns inziens bereikt als iemand zegt weinig zuurstof te hebben, veel “gezeik” van de huisarts te krijgen, maar dit wel uitspreekt terwijl hij een van de vele sigaretten van die dag in zijn hand houdt.

Ik spreek de man tijdens een muziekevenement wat, ondanks de kou, gezellig is. De man spreekt me aan of ik vuur heb voor zijn sigaret, zijn aansteker is verdwenen. Ik rook niet en dus moet ik hem teleurstellen, maar op het moment dat ik dat zeg, begint de man te hoesten en krijg ik het gevoel dat hij er in blijft. Ik help hem min of meer overeind en zeg dat hij die sigaret wellicht ook beter uit kan laten.

Dan begint hij zijn relaas over het feit dat hij zo weinig zuurstof heeft, in het verleden veel gesport heeft en hoe jammer het is dat hij dat niet meer kan. Hij is er voor naar de huisarts gegaan. Deze gaf aan dat hij eens moest beginnen met die vele sigaretten in het pakje te laten. Als ik vraag hoeveel hij rookt, blijkt dit zo’n 25 tot 27 sigaretten per dag te zijn. Ik ben geen arts, mar dat kan ik ook nog wel bedenken. Hij heeft inmiddels een zogenaamd “pufje” en is het gezeur van zijn huisarts beu. Gaat dus ook niet meer naar hem toe.

Dan realiseer ik me dat dit niet goed is, want als de huisarts iets kon betekenen, is die kans nu wel verkeken. Maar ik meld hem ook dat hij volgens mij een normaal denkend mens is en zelf ook kan bedenken dat als hij stopt met roken, hij meer lucht krijgt en het hardlopen weer op kan bouwen. Ik heb geen band met die man, dus wat kan ik verpesten?

Eerst kijkt hij me aan en zegt dan dat ik hetzelfde ben als de rest, maar wat hij er achteraan zegt is belangrijker. Het is zo moeilijk om te stoppen. Dat is volgens mij nou net waar de huisarts een rol moet kunnen spelen. Niet alleen maar confronteren, maar meedenken hoe van die verslaving af te komen, zou in het geval van deze man een stuk beter zijn geweest. Een man die ik niet eens ken, dus waar gaat die huisarts nu fout?

We spreken nog even met elkaar en ik geef hem het telefoonnummer van iemand die ook van haar verslaving afgekomen is. Iemand die weet waar hij het over heeft.

Enkele weken later krijg ik van de kennis een sms met de melding dat hij Henk Jan gesproken heeft en hij hem op het spoor heeft gezet om te komen tot de beëindiging van die verslaving. Het ziet er vooralsnog goed uit. Vreemd toch dat die huisarts hem die stap niet heeft doen kunnen laten zetten. Ik blijf me verbazen…

21/11/11

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook